Меню Закрити

Акредитація освітніх програм

1) Підхід до акредитації і навіщо там студенти?
2) Експерти з акредитації освітніх програм – їх роль і процес відбору
3) Галузеві експертні ради – їх суть і конкурс до них

1) Акредитація освітніх програм
За цих два тижні я стикнувся з двома крайностями. З одної сторони пересічні обивателі (серед них близькі знайомі і не дуже), які вперше стикаються із терміном «акредитація» і не дуже розуміють чим саме має займатися Нац агентство (і конкретно я); вони завідомо ставляться скептично до державного органу, який покликаний бути ефективним оцінювачем якості вищої освіти. З іншої сторони маємо професіоналів-освітян (зокрема колег із закордону), які з подивом констатують, що та система консультаційної оцінки якості, яку задизайнило українське Нац агентство – одна з найбільш просунутих в світі бо включає кращі практики (зокрема уроки з помилок) західних агентств; останню оцінку я почув сьогодні від колеги з одного університету Каліфорнії, який професійно займається забезпеченням якості у них, і якому ми дві години пояснювали всі деталі нашого проекту Положення про акредитацію освітніх програм – документу, який цього тижня вже передано на затвердження в МОН.

2) Відбір експертів
Впродовж червня Нац агентство приймає заявки від першої хвилі бажаючих стати експертами з акредитації освітніх програм. В липні з кожним потенційним експертом буде проведено коротке телефонне інтерв’ю і відібраних кандидатів запрошено пройти навчання в двох частинах. Плануємо розробити онлайн курс (перша частина) і очний тренінг (друга частина – мабуть у вересні). До розробки матеріалів для цих тренінгів залучаємо кращих закордонних експертів із світовим досвідом.

3) Конкурс до ГЕР
Законом «Про вищу освіту» передбачено, що при Нац агентстві працюють Галузеві експертні ради (ГЕР). Відповідно до «Переліку галузей і спеціальностей» (документу, який затверджений КабМіном), в Україні вся освіта і наука поділена на 29 галузей. Відповідно при Нац агентстві має бути створено 29 ГЕР – кожна із складом 9-15 осіб (в залежності від галузі). До кожної з ГЕР обов’язково входить один представник студентства (може бути аспірантом), і один представник роботодавців.

Повний текст за посиланням.