Меню Закрити

Нова система акредитації


Ще не встигли органи державної влади затвердити всі підзаконні акти, потрібні для нормального функціонування Національного агентства із забезпечення якости вищої освіти, як “ділові люди” пропонують деяким ЗВО розв’язати всі можливі проблеми акредитації за певну суму або намагаються врегулювати різні конфліктні ситуації через телефонні дзвінки, представляючись “Галиною Михайлівною з НАЗЯВО”. 

Звісно, такого співробітника не існує, тому відразу попереджаю освітян, що всі питання необхідно вирішувати через офіційні процедури, зокрема через офіційне спілкування з експертами Національного агентства під час проведення акредитаційних експертиз. Акредитація освітніх програм закладів вищої освіти за новою для України концепцією розпочнеться у вересні. 

Як перший крок — українські університети повідомлятимуть Національне агентство про бажання пройти таку процедуру. Тепер процес акредитації буде максимально дебюрократизований. Він відбуватиметься онлайн, без використання паперових носіїв. На створення відповідного програмного забезпечення, “цифрового ядра”, зрозуміло, потрібні час і кошти, і ми залучаємо для цього не державні гроші, а лише незалежних спонсорів.

Запуск Національного агентства — це важливий етап реформування української вищої освіти. Звісно, не можна домогтися якісних змін лише через правильні вимоги до освітньої діяльности, без належного фінансування, пов’язаного з можливостями національної економіки та очікуваннями суспільства. Однак чітко поставленні завдання, сама риторика створюють рамки для адекватного розуміння ситуації та руху в правильному напрямку.

Повний текст за посиланням.