Меню Закрити

Місія та стратегія Агентства

СТРАТЕГІЯ НАЦІОНАЛЬНОГО АГЕНТСТВА ІЗ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЯКОСТІ ВИЩОЇ ОСВІТИ ДО 2026 р.

Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти розпочало свою діяльність з 2019 року і стало каталізатором позитивних змін у вищій освіті України.

У 2024 році освітня та дослідницька діяльність університетів і наукових установ у сучасній Україні відбувається в трагічних, надзвичайних для ХХІ століття умовах. Повномасштабне вторгнення російської федерації та – внаслідок цього – зруйновані заклади вищої освіти, загибель тисяч воїнів і мирних громадян, серед яких – студенти, викладачі, інші освітяни, нищення економіки держави, втрати технічного обладнання та культурної спадщини – усе це вимагає не лише сьогоденної реакції, а й планування багаторічного відновлення у майбутньому.

Національне агентство за підтримки партнерів, передусім – українських університетів – долає виклики, пов’язані із бомбардуваннями та відсутністю електрики і зв’язку, руйнуваннями та перешкодами у транспортних сполученнях. Незважаючи на це, українські освітяни розбудовують якість вищої освіти в Україні відповідно до настанов ESG 2015, спираючись на невідворотність процесів євроінтеграції та розуміння ролі вищої освіти у майбутньому відновленні України.

Зважаючи на ключову роль Національного агентства у цих процесах, необхідність комплексності вирішення завдань подальшого розвитку системи якості вищої освіти України Стратегія Національного агентства до 2026 р. передбачає оновлення місії та стратегічних цілей, а також розробку напрямів їх досягнення.

  1. МІСІЯ

Забезпечувати сталість і послідовність розвитку культури якості вищої освіти та її захист через ефективне партнерство стейкголдерів.

  1. СТРАТЕГІЧНІ ЦІЛІ
  • набуття повного членства в Європейській асоціації із забезпечення якості вищої освіти (ENQA) та включення до Європейського реєстру агентств із забезпечення якості (EQAR);
  • удосконалення системи зовнішнього забезпечення якості вищої освіти, зокрема створення моделі інституційної акредитації та функціонування незалежних установ з оцінювання якості;
  • заохочення інноваційних практик у закладах вищої освіти у взаємодії досліджень, освіти та бізнесу.
  1. ЦІННОСТІ
  • Партнерство – співпраця на засадах рівності та поваги до партнерів.
  • Інноваційність – продукування та впровадження нових ідей, технологій, методик, пов’язаних із забезпеченням якості вищої освіти.
  • Відповідальність – свідоме ставлення до результатів вчинених дій і прийнятих рішень.
  • Доброчесність – відданість моральним принципам і стандартам.
  • Відкритість – готовність до співпраці з усіма сторонами, зацікавленими в підвищенні якості вищої освіти.
  • Прозорість – готовність надавати суспільству повну та об’єктивну інформацію про якість вищої освіти в України та результати діяльності Національного агентства щодо її забезпечення.
  • Незалежність – відсутність зовнішнього впливу для повноцінного та ефективного забезпечення якості вищої освіти.
  • Професіоналізм – послідовність досягнення високих стандартів у забезпеченні якості вищої освіти шляхом використання професійних знань і досвіду.
  • Довіра – переконаність в тому, що учасники процесу забезпечення якості чесно виконують належне.
  1. ПРИНЦИПИ ВНУТРІШНЬОЇ КУЛЬТУРИ ОРГАНІЗАЦІЇ
  • повага до думки кожного, колегіальність, прагнення консенсусу;
  • прагнення до самовдосконалення, саморозвитку на основі критичної самооцінки;
  • культивування духу взаємної підтримки, щирості та ініціативи;
  • формування та підтримка інституційної та персональної репутації.
  1. ПОРЯДОК ЗАТВЕРДЖЕННЯ, ОПРИЛЮДНЕННЯ ТА ОНОВЛЕННЯ СТРАТЕГІЇ

Стратегія затверджується рішенням Національного агентства.

Стратегія оприлюднюється на офіційній веб-сторінці Національного агентства.

Стратегія оновлюється на стратегічній сесії, у рамках якої проводиться оцінка завдань, що вже виконані, та аналізуються цілі, які були досягнені.

  1. ПЛАНИ РЕАЛІЗАЦІЇ СТРАТЕГІЇ ТА ЇХ КОНТРОЛЬ

План реалізації стратегії розробляється та затверджується щорічно. Щорічні плани реалізації стратегії формуються Головою та заступниками Голови Національного агентства, Комітетами Національного агентства, Головою Секретаріату національного агентства, його департаментами і допоміжними підрозділами відповідно до їх функціональних обов’язків. Форма Плану реалізації стратегії додається (Додаток Б). Плани реалізації стратегії спираються на Стратегію Національного агентства до 2026 рр., затверджену рішенням Національного агентства від «25» червня 2024 року.

Члени Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти відповідають за здійснення контролю за реалізацією стратегії за підтримки Секретаріату, його департаментів і інших підрозділів. Контроль включає моніторинг, щорічний самоаналіз і зовнішню оцінку реалізації стратегії.