Меню Закрити

“Пілотні” акредитації

Черговий дуже насичений тиждень завершився. Не збавляємо темпи бо вже завтра відкриваємо закладам доступ до онлайн платформи, через яку перші гаранти освітніх програм, які погодилися взяти участь у «пілоті» нової системи будуть заповнювати онлайн відомості із самооцінювання.

Це перший етап у процесі акредитації, який завершиться для цих перших сміливців рішенням про акредитацію (або відмовою) на засіданні Агентства наприкінці листопада. Ці перші 20 програм пройдуть «пілотні» акредитації але їх результат абсолютно справжній і критерії оцінювання ті самі, що для інших, які пройдуть процедуру пізніше.

Через трошки більше, ніж за місяць, до цих закладів приїдуть призначені експерти, навчені здійснювати «консультаційну оцінку» (а не «інспекцію» в стилі гоголівського Ревізора). Дальше звіти цих експертів розглянуться на засіданнях новостворених Галузевих експертних рад (таких рад сформовано 29 – кожна з 9-15 членів, з яких не менше одного студента і одного представника роботодавців). Дальше їх акредитаційні справи розглядатимуться публічно під час засідання Агентства, де буде вирішено чи акредитувати ці програми (з оцінкою «відмінно» чи «задовільно»), надати умовну акредитацію (терміном на один рік) чи відмовити в акредитації.

Все це відбуватиметься з мінімальним використанням паперових носіїв (акредитаційні справи вестимуться виключно в електронному вигляді) і за новими правилама, відповідно до яких експертам заборонено отримувати будь-які матеріальні вигоди від закладів під час їх візиту. Зауважте: експерти Нац Агентства проживають і харчуються під час візиту до закладу за власний рахунок – участь у «традиційному застіллі» є причиною для анулювання акредитаційної експертизи (отже страждає заклад) і розриву договору, за яким експерти отримують оплату. А робота експерта оплачується пристойно – приб. 8000 грн кожному із трьох експертів у групі + витрати на відрядження. Тому дуже просимо всіх учасників процесу не спокушати і не підпадати під спокусу.

Повний текст за посиланням.