Меню Закрити

Засідання Агентства 26.05.2020

Онлайн-зустрічі – це, звісно ж, відповідає сучасним тенденціям та максимально безпечно. Проте, після послаблення карантину, за умови дотримання належних заходів, час повертатися до живого спілкування.

26 травня о 10 ранку розпочалося «змішане» засідання Національного агентства із забезпечення якості освіти. Протягом шести годин члени Національного агентства, використовуючи платформу Zoom та в офлайні, розглядали нагальні питання.

Одним з питань порядку денного був плагіат в акредитаційних документах трьох медичних ЗВО: Харківського Національного медичного університету, Львівського Національного медичного університету ім. Данила Галицького, Вищого державного навчального закладу України «Буковинський державний медичний університет».
Голова агентства Сергій Квіт наголосив, що Національне агентство не може погодитися з такою практикою і вважає її неприпустимою. Справді, за результатами повного копіювання частин звіту іншого закладу експертам неможливо оцінити реальне виконання закладом тих, чи інших критеріїв положення про акредитацію. Водночас, у цьому випадку не можуть бути покарані здобувачі вищої освіти. Тому Національне агентство прийняло рішення про те, що надані документи не приймаються, відомості про самооцінювання названих закладів мають бути подані заново, що фактично відтерміновує для них процес акредитації.

Конструктивне обговоренням викликало питання щодо неетичної комунікації експерта з Галузевою експертною радою 01 Освіта/Педагогіка. Члени Національного агентства погодилися з тим, що спілкування є багатостороннім процесом, а отже вимагає дотримання Кодексу дотримання академічної доброчесності як представниками ЗВО, так і членами Галузевих експертних рад і експертами. Кількісно реєстр експертів наповнений, тепер на часі забезпечення його якісності, – це стало основним висновком дискусії.

Члени Національного агентства розглянули 76 акредитаційним справ. Результатом стало: 23 акредитації, 6 повернень справ для повторного розгляду до ГЕР, 4 закладам відмовлено в акредитації та 1 знято з розгляду, решта справ акредитовані умовно.

Щодо освітніх програм у галузі знань 25 “Воєнні науки, національна безпека, безпека державного кордону” та 26 «Цивільна безпека»,  зважаючи на наявність інформації із обмеженим доступом, прийняття рішень відтерміновується, адже вимагає змін до законодавчої бази.

Члени Національного агентства проаналізували перспективи участі Національного агентства у міжнародних асоціаціях з якості вищої освіти: у ENQA – Європейській асоціації із забезпечення якості вищої освіти,
CEENQA – об`єднанні агентств із забезпечення якості вищої освіти Центральної та Західної Європи та  ICAI – Міжнародному центрі академічної доброчесності.

Також під час засідання розглянули питання  визнання іноземної акредитації ОП Університету імені Нобеля та ККНТЕУ, доопрацювання Порядку присудження наукових ступенів та Положення про акредитацію спеціалізованих вчених рад. Погоджено низку проектів стандартів вищої освіти.

Відеозапис засідання можна переглянути за посиланням.