Меню Закрити

Зустріч зі шведськими експертами з якості вищої освіти

Ще один тиждень і ще одна зустріч з іноземними колегами – цього разу із експертами із забезпечення якості освіти Швеції. 15 травня 2020 року голова Національного агентства Сергій Квіт, заступник голови Наталія Стукало, член агентства Ірина Золотарьова та провідний фахівець Альбіна Цятковська зустрілися онлайн із експертом у вищій освіти, ексголовою Управління вищої освіти Швеції Ленартом Столе, та старшим керівником проєктів Королівського технологічного інституту Віктором Кордасом.

Під час зустрічі учасники обговорили найбільш актуальні питання у сфері забезпечення якості вищої освіти. Національне агентство мало можливість ознайомитись із досвідом та кращими практиками Швеції, а також презентувати національну систему забезпечення якості вищої освіти та поставити запитання експертам.

Забезпечення якості вищої освіти у Швеції сфокусовано на акредитації освітніх програм, інституційна акредитація у цій країні не передбачена. Велика увага зосереджена на внутрішніх системах забезпечення якості закладів вищої освіти. Відповідальність за належне функціонування внутрішніх систем забезпечення якості покладається на самі заклади. Проте кожні 5-6 років вони проходять зовнішню оцінку, в ході якої перевіряються не стільки стандарти, скільки реальні результати роботи системи якості, і підхід до цього вкрай серйозний.

У цілому відбулась дуже плідна та змістовна дискусія. Надзвичайно цінним та важливим є те, що під час зустрічей такого формату Національне агентство не тільки розвиває міжнародні зв’язки, але й отримує зовнішню незалежну експертну оцінку діяльності та процесів, що проходять у Національному агентстві. Це допомагає краще сформувати та окреслити підхід Національного агентства до забезпечення якості вищої освіти в Україні, урахувати міжнародний досвід і разом з тим не втрачати свою самобутність.