Меню Закрити

Онлайн зустріч представників Національного агентства та Центру оцінювання якості у вищій освіті (Литовська Республіка)

В умовах пандемії в Національному агентстві стало вже гарною традицією проводити зустрічі з іноземними колегами онлайн. Так, 30 квітня 2020 року відбулась зустріч із представниками Центру оцінювання якості у вищій освіті (Литовська Республіка). Від Національного агентства у ній взяли участь голова Сергій Квіт, заступник голови Наталія Стукало та провідний фахівець Альбіна Цятковська. Литовське агентство представляли директор Альмантас Шерпатаускас, заступник директора Аврелія Валейкіне та інші литовські колеги. Предметом зустрічі було обговорення процесів забезпечення якості освіти у Литві та в Україні.

Центр оцінки якості вищої освіти (SKVC) – незалежне публічне агентство, яке має 25 річну історію. Центр імплементує зовнішню політику забезпечення якості у вищій освіті в Литві та сприяє розвитку людських ресурсів шляхом створення сприятливих умов для їх вільного руху.

Учасники зустрічі обмінялися національним досвідом щодо проведення оцінки та акредитації освітніх програм. У ході зустрічі сторони також обговорили важливе питання інституційної акредитації, яка у литовському законодавстві розуміється як зовнішня оцінка закладу вищої освіти. Вона спрямована на підвищення культури якості вищої освіти, а також на встановлення відповідності вимогам литовського законодавства та принципам Європейського простору вищої освіти. Можливість закладів вищої освіти самостійно проводити акредитацію власних освітніх програм не передбачається у Литві. Як і в більшості країн світу, такий підхід не застосовується, а процедура акредитації має виключно зовнішню природу.

У продовження співпраці сторони запланували на травень наступну зустріч між агентствами для ширшого обговорення актуальних питань забезпечення якості вищої освіти.