Меню Закрити

Онлайн-консультації Національного агентства та EKKA (Естонія)

За підтримки координатора проєктів ОБСЄ в Україні 18 червня 2020 року відбулася консультативна зустріч між Національним агентством та Естонським агентством. Естонське агентство якості вищої та професійної освіти (EKKA) – національне агентство з забезпечення якості, відповідальне за оцінювання вищої та професійної освіти в Естонії. Місія EKKA – сприяти якості в галузі освіти і тим самим підвищувати конкурентоспроможність естонського суспільства. EKKA є членом ENQA, INQAAHE, CEENQA, EQAR.

Національне агентство представляли Голова Агентства Сергій Квіт,  заступниця Голови Наталія Стукало, заступник Голови Андрій Бутенко та менеджерка міжнародних проєктів Альбіна Цятковська. Зі сторони EKKA у засіданні взяли участь директор Хелі Маттісен, директор з розвитку Кайя Кумпас-Ленк та директор з оцінювання Хіллар Бауман.

Зустріч модерувала менеджерка програми Верховенства права та прав людини Наталія Ступницька. В обговоренні також взяли участь представники ОБСЄ: менеджер проєктів у сфері верховенства права та прав людини ОБСЄ Олександр Сидєльніков, співробітник програми Верховенства права та прав людини, Координатора проєктів ОБСЄ в Україні та інтерн цієї програми Богдан Ідес.

Естонія – невелика країна Європи, яка налічує близько 20 вищих навчальних закладів. Обов’язки щодо забезпечення якості вищої освіти розподіляються між урядом (або Міністерством освіти), закладами вищої освіти та EKKA. Більше того, заклади вищої освіти складають ядро цієї системи. Це означає, що основна відповідальність за якість та постійне вдосконалення освіти, що надається, покладається на самі заклади вищої освіти. Роль EKKA полягає у сприянні якості у співпраці із ЗВО за допомогою проведення зовнішнього оцінювання.

Серед інших тем, які обговорювалися в ході консультацій, була інституційна акредитація, яку проводить EKKA. В Естонії лише ті вищі навчальні заклади, які пройшли оцінку якості навчання, можуть надавати вищу освіту. Інституційна акредитація – це зовнішнє оцінювання відповідності управління ЗВО, робочих процедур, навчально та дослідницької діяльності законодавству, цілям та плану розвитку ЗВО, забезпечує зворотний зв’язок щодо управління та роботи університету як ціле. Інституційна акредитація не надає ЗВО права проводити самоакредитацію.

Учасники зустрічі також обговорили майбутню співпрацю, а також можливість запуску спільних проєктів та ініціатив.