Меню Закрити

Судові позови проти Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти

Від початку роботи Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти в лютому 2019 року, не припиняються спроби заблокувати його діяльність чи оскаржити прийняття якихось рішень. Так, у своєму позові Сергій Бондарчук поставив під сумнів правомірність проведення першого засідання Агентства, обрання голови і заступників. Слід відзначити, що згадані рішення Агентства не зачіпають будь-які права та інтереси самого п. Бондарчука.

Тетяна Пархоменко та Микита Андреєв позивалися до Конкурсної комісії, однак позов п. Андрєєва був вирішений на користь Агентства, а позов п. Пархоменко досі не розглянутий. Нещодавно Володимир Мішалов, Андрій Портнов та Іван Гриценко висловили свою незгоду з рішеннями Агентства та Комітету з питань етики стосовно ідентифікації текстових збігів, що мають ознаки плагіату, в їхніх наукових працях.

Минуло тижня суддя Окружного адміністративного суду міста Києва несподівано, без жодного судового засідання протягом півтора року та без оповіщення Агентства, задовольнила позов Сергія Бондарчука. Принаймні такий висновок можна зробити з активного обговорення в пресі ще не опублікованого судового рішення.

Слід згадати, що у 2017 році п. Бондарчук самочинно призначив себе в.о. керівника секретаріату Агентства в той час, коли саме Національне агентство до початку 2019 року не працювало. Ще з 2016 року п. Бондарчук неодноразово звинувачувався у плагіюванні до 80 % тексту дисертації. Національне агентство розглядає цей позов як юридично нікчемний і усвідомлює, що його метою є штучне створення ускладнень в роботі Агентства та використання цієї теми в медіапросторі. Відповідне рішення  Окружного адміністративного суду міста Києва буде оскаржене Агентством в Апеляційному суді.

Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти зараз і надалі буде відстоювати правомірність своїх рішень, зокрема в судах усіх інстанцій.

Прес-центр Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти