Меню Закрити

Заява Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти з приводу оприлюдненого МОН листа від Ради проректорів з наукової роботи закладів вищої освіти та директорів наукових установ

Сьогодні на сайті МОН та у соціальних мережах оприлюднено лист від Ради проректорів з наукової роботи закладів вищої освіти та директорів наукових установ від 13.08.2020 № 66-02/48.

Оприлюднення саме цього листа (а не сотні інших, які надходять до МОН щоденно) вважаємо провокативним. На жаль, замість прагнення до вдосконалення системи вищої освіти бачимо чергову спробу шляхом розповсюдження неправдивої інформації зупинити будь-які спроби вивести з «тіні» фінансові схеми, пов’язані із чинною в Україні системою присудженням наукових ступенів і заодно очорнити репутацію Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

Відповідально заявляємо: лист-звернення ради проректорів з наукової роботи закладів вищої освіти та директорів наукових установ містить відверто брехливі дані та спрямований виключно на введення в оману державні установи та освітянську і наукову спільноти!

Національне Агентство із забезпечення якості вищої освіти, відповідно до вимог законодавства, уже понад рік веде роботу з розробки Порядку присудження наукових ступенів та Положення про акредитацію спеціалізованих вчених рад. Проекти цих нормативних актів оприлюднено на сайтах Національного агентства та МОН. У процесі роботи над цими проектами відбувалися регулярні обговорення з представниками закладів вищої освіти, наукових установ, Науковим комітетом Національної ради України з питань розвитку науки і технологій.

Автори цих документів вважають, що чинна практика формально безоплатної участі членів спеціалізованих вчених рад у захистах створює величезні корупційні ризики. Від такої непрозорої практики слід відходити.

Так, у винесеній на широке обговорення редакції Порядку присудження наукових ступенів запропоновано прозорий механізм оплати праці членів спеціалізованих вчених рад. Для захистів на здобуття ступеня доктора філософії (PhD) запропоновано гонорари голові та членам відповідної разової спец ради в сумі не менше 2 мінімальних розмірів заробітної плати, встановленої на день проведення захисту дисертації здобувача ступеня доктора філософії.

Голові постійно діючої ради, рецензентам, офіційним опонентам, які проводитимуть захист для здобуття ступеня доктора наук – не менше 3 мінімальних розмірів заробітної плати на день проведення захисту, членам постійно діючої ради (крім рецензентів), що брали участь в атестації здобувача ступеня доктора наук – не менше 0,5 мінімальних розмірів заробітної плати.

Національне агентство у своєму проекті Порядку присудження наукових ступенів пропонує відповідні кошти закласти в кошторис підготовки аспіранта або докторанта. В жодному разі цей фінансовий тягар не повинен лягати на плечі здобувача відповідного наукового ступеня, як це часто має місце зараз.

Національне агентство пропонує на обговорення норму, що гарантуватиме працівникам закладів вищої освіти та наукових установ гідну оплату їх праці.

Нахабна брехня, що ці кошти університети будуть направляти на користь НАЗЯВО, розміщена в листі-зверненні, є нічим іншим як спробою ввести освітянську і наукову спільноти в оману і відвернути увагу від нагальної проблем непрозорості чинної системи захистів наукових ступенів!