Меню Закрити

Дипломна робота — втілення мрій чи забезпечення радянських стандартів?

В тебе є багато кави, або енергетиків, пару ночей попереду і в документі формату ворд ― лінки на потрібні тобі джерела. За тим пролітає 2-3 доби і вуаля ― ти без одного кроку магістр, або бакалавр. Знайомо?

Навіть, якщо тобі не відома така історія, то питанням «Нащо мені ця дипломна робота?» ― ти точно, хоча б раз, задавався\лась. І не дарма! Адже усвідомлення того, що наша дипломна робота допоможе врятувати світ, або ж здійснити крок, най і маленький, до нового наукового відкриття ― вмотивовує поставитись до даної задачі відповідально та натхненно. Але, на противагу, встають обов’язкові 120 сторінок, з яких 1\3 ― це теоретичний матеріал, який здебільшого треба просто-напросто переписати; 60 посилань на джерела (і це в кращому випадку) та, як правило, абсолютна незацікавленість закладу вищої освіти у твоїх наукових досягненнях. Напевно, ти дочитав до цього моменту і не скільки не здивувався… все ж хочеться вірити, що є і здивовані.

Звісно, якщо трапилась така прикра історія, то навряд дипломна робота допоможе в твоєму, чи моєму житті. Але чи можна інакше?
І я скажу: ТАК !

Насправді, правила пострадянського освітнього простору існують допоки ти готовий\а їм підкорятися. І з вимогами для диплому ― так само. Тому для початку розірви кайдани, які на тебе вішають та поясни своєму керівнику, що тему ти обереш самостійно (це твоє повноцінне право! яке ще й оплачене), а орієнтуватись під час написання свого наукового тексту будеш на якість, а не на кількість. Якщо будуть казати улюблене: «правила МОН не дозволяють», то нагадай про автономію закладу, а якщо будуть закидати, що «так не прийнято», то нагадай про індивідуальну траєкторію розвитку студента в освітньому процесі. Врешті-решт, хіба заклад хоче випускати плагіаторів та псувати собі імідж?

Дипломна робота ― це не тільки науковий твір на тему «Що я вивчив\ла протягом навчання?», а також ― можливість зробити дослідження, яке допоможе тобі в твоїй майбутній професії. Ти можеш краще розібратись у мікротематиках сфери маркетингу, менеджменту, фізики, юриспруденції, абощо.Також твоя дипломна робота може стати пазликом в інших дослідженнях, оскільки твій доробок допоможе іншим науковцям у їх розробках. Якщо плануєш потім йти на аспірантуру ― це хороший початок для написання дисертації, або ж зрозуміти чи ти рухаєшся по вірній для себе траєкторії. Безумовно дипломна робота ― це хороший тренажер для аналітичного та критичного мислення; для практикування дослідницьких методів і прокачка свого внутрішнього науковця!

І не забувай під час дипломної роботи про мотивацію, натхнення та мрії. Хоч про це нам рідко, або ніколи не нагадують в університеті, але освіта ― це розвиток побудований на нашому внутрішньому бажанні стати супергероєм у одній із сфер.