Меню Закрити

Посвячення в таємниці ГЕР

Часто чуємо про «таємничу» роботу ГЕР (галузевої експертної ради) над справою, тож ділимося секретами…

Насамперед ГЕР розглядає справу за визначеною процедурою, встановленими термінами і керується Порядком проведення засідання галузевої експертної ради для розгляду  акредитаційної справи (див. додаток 2 до Положення про галузеві експертні ради Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти).

Справа потрапляє на етап ГЕР після реакції / відповіді ЗВО на звіт експертної групи (в інформаційній системі Національного агентства це етапи 11–17). Якщо ЗВО не планує реагувати на звіт експертної групи, то натискає кнопку «Погодити звіт експертної групи без зауважень»: без цієї дії справа освітньої програми може затриматися на етапі експертизи і перейти до ГЕР зі значним запізненням. Голова ГЕР, отримавши матеріали справи і звіт експертної групи, має право обміркувати, кого призначити доповідачем, упродовж двох робочих днів – це етап 11.1.

Етап 12.1 – праця доповідача триває не більше трьох робочих днів. Після цього етапу проєкт експертного висновку стає доступним усій команді ГЕР. Розпочинається і насичене жвавими дискусіями внутрішнє обговорення справи – це етап 12.2, який не врегульовано термінами, члени ГЕР мають дійти якщо не одностайності у рішенні щодо освітньої програми, то бодай хоча б випрацювати компроміс заради просування далі. Треба додати, що внутрішнє опрацювання та обговорення справи є закритими етапами роботи ГЕР: ніхто – ні працівники секретаріату, ні члени Національного агентства – не бачить цього етапу.

На етапі 13.1 відбувається оприлюднення проєкту експертного висновку, він найбільш очікуваний для ЗВО та членів експертної групи (ЕГ), тому що нарешті стають відомими проєкт рішення щодо справи, підсумки розгляду і рекомендації ГЕР. Зауважте, що рішення, підсумки і рекомендації ГЕР ще не остаточні – це ПРОЄКТ. Доступ для ЗВО і членів ЕГ до цього проміжного документу ГЕР відкритий три дні. За цей час ЗВО і члени ЕГ можуть і мають право (не обов’язок!) надати свою відповідь на проєкт експертного висновку, долучити документи, які можуть змінити рішення ГЕР. Також потрібно не тільки позначити в інформаційній системі, що «Представники закладу вищої освіти мають бажання взяти участь у засіданні ГЕР», а й вписати цих осіб (таки-чорним-по-білому) в останньому реченні/абзаці своєї відповіді на проєкт висновку, вказавши посади, імена і прізвища цих осіб. Навіщо потрібно вказувати можливих представників ЗВО (якщо це не гарант програми і не керівник (ректор/президент) ЗВО)? Назвемо три причини:

  • технічний секретар і голова, готуючи засідання, знатимуть, що від ЗВО слід очікувати представників (з іменами і прізвищами), які, звісно, приєднаються до дистанційної зустрічі вчасно і під власним іменем, а відтак
  • ГЕР обов’язково вислухає їх на засіданні (пам’ятаймо, що сукупно для представників ЗВО тривалість виступу за регламентом засідання ГЕР – 5 хв);
  • на підсумковому етапі внесуть правильно імена і прізвища, посади присутніх в експертний висновок ГЕР (тобто в історію акредитації освітньої програми).

Звісно, це вже відбувається далі – на засіданні ГЕР.

Про засідання ГЕР стає відомо на етапі 14.1, який закриває можливість подавати реакцію ЗВО (якщо проґавили / не скористалися) на проєкт висновку ГЕР й оприлюднює дату, час, формат засідання, зокрема й лінк на нього за два дні до визначальної події.

Зауважте, документи, реакції, відповіді, що їх не встигли ЗВО чи ЕГ долучити на етапі 13.1, і надіслали поштою чи передали в інший спосіб ГЕР, галузева ради не бере до відома і в роботу. Для експертного висновку ГЕР важливі й актуальні тільки документи щодо акредитаційної справи, розміщені в інформаційній системі Національного агентства.

Після засідання ГЕР голова або доповідач за потреби допрацьовують експертний висновок орієнтовно день-два. Технічний секретар засідання вносить результати голосування і дані про присутніх на засіданні (етап 15.1.), а після чого голова (чи його заступник) підписує експертний висновок (етап 16.1).

Етап 17.1 підтверджує завершеність роботи ГЕР над акредитаційною справою.

От і все, тепер чекаємо засідання Національного агентства.

Успіхів і працюймо з насолодою)

PS: ще для усіх цікавих повідомляємо про існування Путівника щодо роботи в інформаційній системі Національного агентства, звідки можна дізнатися ще більше подробиць щодо проходження акредитаційної справи.