Меню Закрити

Нарада щодо вартості та способу акредитації

11 лютого у приміщенні Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій відбулася нарада за участю першого заступника Голови Верховної Ради України Руслана Стефанчука, заступників Міністра освіти і науки України Миколи Кизима та Андрія Вітренка, т.в.о. державного секретаря Міністерство освіти і науки України Світлани Криштоф, членів Національного агентства, народних депутатів України та ректорського корпусу, яку модерував голова освітянського Комітету Сергій Бабак.

Головна увага була приділена питанню вартості акредитаційних послуг, а також хто саме і в який спосіб має платити за акредитацію освітніх програм та в перспективі — за інституційну акредитацію ЗВО.

Голова Національного агентства Сергій Квіт ознайомив присутніх з обґрунтуванням теперішньої вартості акредитації освітньої програми, закликав підтримати ініціативу профільного Комітету про створення окремої бюджетної програми, з якої б держава компенсувала університетам витрати за успішно проведені акредитації. Тим більше, що такий підхід цілком суголосний політиці в Єдиному Європейському просторі вищої освіти. Учасники наради були одностайними у створенні мережі незалежних організацій, які б також мали право надавати акредитаційні послуги.

Окрім того, під час засідання обговорювалися пропозиції необхідних законодавчих змін, зокрема до Бюджетного кодексу України, створення нових підзаконних актів, питань, що стосуються присудження наукового ступеня, створення та функціонування одноразових і постійно діючих (докторських) спецрад, відповідного перехідного періоду та ін. Розмова вийшла відверта і конструктивна. Частина важливих питань планується розглянути ближнім часом на Комітетських слуханнях.