Меню Закрити

Звіт за І квартал 2021 року (події)

Карантин не став на заваді комунікації. Завдяки безлічі організованих заходів для усіх дотичних до вищої освіти, незважаючи на дистанцію, яка супроводжувала три місяці нового року, ми постійно ставали ближчими та знаходили більше можливостей для взаєморозуміння та обміну ідеями.

2021 рік розпочався із вебінару для Національного університету «Чернігівський колегіум», який відбувся 13 січня. Під час нього заступники голови Національного агентства Олена Єременко та Андрій Бутенко ознайомили учасників із акредитаційною та комунікативною діяльністю Національного агентства, проаналізували актуальні кейси та відповіли на питання.

21 січня та 8 лютого відбулися вебінари 26 Галузевої експертної ради «Цивільна безпека» та 25 Галузевої експертної ради «Воєнні науки» відповідно.

26 січня відбулось чергове засідання Агентства. Запис можна переглянути за посиланням.

27 січня відбувся вебінар «Особливості акредитації освітньо-наукових програм доктора філософії» для Національної академії наук України. Спікерами заходу були заступники Голови Національного агентства: Олена Єременко, Андрій Бутенко та Наталія Стукало. Вони розповіли про місію Агентства, його цінності та структуру, обговорили основні проблеми акредитації в наукових установах, зробили акцент на важливих для Національної академії наук кейсах.

28 січня відбувся перший з другої серії вебінар «Акредитація: як підготуватися та уникнути помилок?» для гарантів освітніх програм та груп забезпечення якості. Спікерами вебінару були заступниця голови Агентства Олена Єременко та тренерка Агентства – Олена Книш. Відповідали на питання керівниця відділу акредитації Ганна Денискіна та керівниця відділу по роботі з ГЕР Леся Пізнюк.

Голова Національного агентства Сергій Квіт та члени Національного агентства Наталія Стукало та Артем Артюхов взяли участь у Міжнародній конференції з питань академічної доброчесності “Honesty, Trust, Unity: Academic Integrity & Education in a Globalized World” (Чесність, довіра, єдність: академічна доброчесність та освіта у глобалізованому світі), організована Регіональним відділенням з питань викладання англійської мови (посольство США) у партнерстві з TESOL-Україна, Асоціацією викладачів англійської мови Грузії та Міжнародним Чорноморським університетом, яка проходила з 01 по 04 лютого 2021 року в онлайн форматі.

2 лютого відбувся вебінар 10 галузевої експертної ради «Природничі науки». Посилання для перегляду.

3 лютого о 15:00 разом із керівником Секретаріату Михайлом Винницьким на онлайн-заході обговорювали необхідність 10 критерія та порядок підготовки здобувачів вищої освіти ступенів доктора філософії (PhD) у закладах вищої освіти.

Із 6 по 10 лютого відбулася очна частина програми «Акредитація освітніх програм третього рівня вищої освіти. Дослідницька доброчесність». Подія відбулася у смт Славське за підтримки благодійного фонду «Міжнародний фонд досліджень освітньої політики», громадської організації «Інноваційний університет» і Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки України. Серед доповідачів очної частини програми були члени Національного агентства: Ігор Олексів, який проводив панельну дискусію, що стосувалася загальних тенденцій докторської підготовки, заступниця голови Національного агентства Наталія Стукало і Артем Артюхов, який проводив тренінг із дослідницької доброчесності.

8 лютого у межах стратегічної сесії для керівників структурних підрозділів “Школа лідерства” Національного університету водного господарства та природокористування, відбувся виступ заступниці Голови Національного агентства Олени Єременко. Спікерка надала практичні поради і загальні настанови щодо успішної акредитації, проаналізувала успішні кейси та специфіку освітніх програм університету.

9 лютого відбулася онлайн-зустріч «Університет, громада, бізнес, влада — відкрита взаємодія в процесі забезпечення якості вищої освіти: досвід Мелітопольського державного педагогічного університету ім. Богдана Хмельницького» зі спікеркою заходу — керівницею Центру експертизи та моніторингу якості освітнього процесу Мелітопольського державного педагогічного університету ім. Богдана Хмельницького Наталею Фалько. Посилання для перегляду.

10 лютого заступник Голови Національного агентства Богдан Моркляник, членкиня Агентства Наталія Авшенюк та тренер Агентства Максим Карпаш провели вебінар для Української інженерно-педагогічної академії.

11 та 18 лютого за участі членкині Національного агентства Лідії Фесенко відбулися лекції про життя студентського самоврядування для проєкту Concept School, які були проведені для студентів Запорізької та Херсонської областей.

11 лютого відбувся другий в 2021 році вебінар «Акредитація: як підготуватися та уникнути помилок?» для гарантів освітніх програм та груп забезпечення якості. Спікерами вебінару були заступник голови Агентства Іван Назаров та тренерка Агентства – Оксана Білоус. Відповідали на питання керівниця відділу акредитації Ганна Денискіна, керівниця відділу по роботі з ГЕР Леся Пізнюк.

12 лютого відбувся вебінар 12 лютого відбувся вебінар «Забезпечення якості вищої освіти: особливості та виклики для переміщених університетів». Подія відбулася за підтримки президента Міжнародного фонду досліджень освітньої політики Тараса Фінікова, який модерував захід, і координатора програм Fulbright Ukraine Сергія Зайцева.

Спікерами від Національного агентства були заступниці Голови Національного агентства: Наталія Стукало, яка проаналізувала особливості акредитації освітніх програм в умовах пандемії та Олена Єременко, яка звернула увагу учасників на найчастіші помилки у відомостях самооцінювання та надала поради для їхнього вдосконалення.

15 лютого відбулася лекція для студентів Хмельницького кооперативного торгівельно-економічного інституту. Спікеркою була членкиня Агентства Лідія Фесенко. Вона проаналізувала роль студентів у забезпеченні якості освіти, зокрема, як можуть реалізувати себе студенти в Національному агентстві.

Про Болонський процес очима студентів, принципи ЄПВО та формування порядку денного вищої освіти студентством України на національному та міжнародному рівнях поговорили 16 лютого під час дискусії «Забезпечення якості вищої освіти очима здобувачів», яка відбулася за участі спікерів: членкині Національного агентства Лідії Фесенко та президентом Андрієм Калініним. Посилання для перегляду.

18 лютого відбулася онлайн-зустріч «Тенденції розвитку вищої освіти в Україні та роль в цих процесах Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти». Спікером був керівник Секретаріату Михайло Винницький. Він зауважив, що діяльність Національного агентства спрямована на підтримку студентської спільноти та воно “активно спонукає заклади вищої освіти до впроваджень, завдяки яким голос здобувачів буде почутий”. Пан Михайло проаналізував освітню ситуацію в Україні та закликав учасників зустрічі обирати заклади вищої освіти рідної країни. Посилання для перегляду.

23 лютого відбулось чергове засідання Агентства. Запис можна переглянути за посиланням.

25 лютого відбувся третій у 2021 році вебінар «Акредитація: як підготуватися та уникнути помилок?» для гарантів освітніх програм та груп забезпечення якості. Спікерами вебінару були заступниця голови Агентства Наталія Стукало та тренер Агентства – Сергій Степенко. Відповідали на питання керівниця відділу акредитації Ганна Денискіна та керівниця відділу по роботі з ГЕР Леся Пізнюк.

25 лютого відбувся круглий стіл «Імплементація системи забезпечення якості вищої освіти» (перша та друга частини відповідно).

2 березня відбулася зустріч із керівницею Центру забезпечення якості освіти та викладачкою НАУКМА Ольгою Бершадською, де обговорювали створення наповнення для програми та покращення педагогічної майстерності у закладі вищої освіти. Посилання для перегляду.

4 березня відбулося підписання Меморандуму про партнерство і співпрацю між Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти та Центром тестування професійної компетентності фахівців з вищою освітою напрямів підготовки «Медицина» і «Фармація» при Міністерстві охорони здоров’я України.

4 березня відбувся вебінар «Доктори філософії, як освітньо-науковий рівень: сучасний стан, виклики, перспективи». На ньому обговорили місію PhD програм в Україні та специфічні питання, які стосуються цього освітньо-наукового рівня. Посилання для перегляду.

5 березня відбувся вебінар «Академічна доброчесність: юридичний та етичний аспекти», організований Науковим товариством Київського Університету імені Бориса Грінченка. Спікером вебінару був заступник Голови Національного агентства Іван Назаров, який зробив акцент на юридичних аспектах інтелектуальної крадіжки: представив аналіз понять «плагіат» і «академічний плагіат», виокремив види інтелектуальних правопорушень і відповідальність за них, розповів про роль Національного агентства у популяризації академічної доброчесності та висвітленні її порушень.

9 березня відбувся вебінар від членів 12 Галузевої експертної ради «Інформаційні технології». Посилання для перегляду.

9 березня членкиня Агентства Лідія Фесенко розповіла студентам Луганської та Донецької областей про те, як громадська діяльність, зокрема залученість до студентського самоврядування сприяє професійному розвитку.

11 березня відбулися слухання у Комітеті Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій на тему: “Рік акредитації освітніх програм за новою процедурою: підсумки, проблеми, перспективи”. Голова Національного агентства Сергій Квіт під час своєї доповіді розповів про загальну діяльність агентства, відповів на хвилюючі аудиторію питання. Посилання для перегляду.

11 березня відбувся четвертий у 2021 році вебінар «Акредитація: як підготуватися та уникнути помилок?» для гарантів освітніх програм та груп забезпечення якості. Спікерами вебінару були заступниця голови Агентства Олена Єременко, тренерка Агентства – Олена Книш. Відповідали на питання керівниця відділу акредитації Ганна Денискіна та керівниця відділу по роботі з ГЕР Леся Пізнюк.

12-14 березня відбувся онлайн-тренінг з якості освіти Української асоціації студентів QA Pool. Голова Національного агентства Сергій Квіт презентував доповідь, яка стосувалася ролі Національного агенства в імплементації змін у реформі вищої освіти. Під час заходу велика роль приділялася аналізу європейського простору вищої освіти та забезпечення якості у ньому, чого й стосувалися виступи керівника Секретаріату Михайла Винницького та його заступника Микити Євстіфеєва.

«Якісна освіта без довіри — неможлива», — підкреслив керівник Секретаріату Михайло Винницький під час свого виступу на панельній дискусії Open Education Forum «Якість освіти та академічна доброчесність: чому якісна освіта обов’язково передбачає доброчесність», який відбувся онлайн 16 березня.

16 березня відбувся вебінар  від членів 01 ГЕР (Педагогіка). Посилання для перегляду.

16 березня відбувся Public talk із керівником Секретаріату Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Михайлом Винницьким. Посилання для перегляду.

18 березня відбувся круглий стіл «Імплементація системи забезпечення якості вищої освіти» перша та друга частини відповідно.

19 березня відбувся семінар на тему “Акредитація освітніх програм третього рівня вищої освіти в наукових установах”. Голова Агентства Сергій Квіт виступив з презентацією на тему: «Сучасний стан системи забезпечення якості вищої освіти в Україні». Стукало Наталія Вадимівна, заступник голови Національного агентства розкрила тему: «Онлайн-акредитація освітніх програм та ESG-2015». Бутенко Андрій Петрович, заступник голови Національного агентства мав доповідь на тему: «Особливості акредитації освітніх програм третього рівня вищої освіти в наукових установах». Назаров Іван Володимирович, заступник голови виступив з темою: «Академічна доброчесність як обов’язкова складова внутрішньої системи забезпечення якості освітньої програми».

19 березня у ХНПУ імені Г.С. Сковороди член Агентства, проф. Длугопольський О.В. виступив з доповіддю про діяльність НА у сфері акредитацій 2020-2021.

23 березня відбулась перша зустріч представників Національного агентства з хорватським Агентством з науки та вищої освіти (ASHE). Під час зустрічі учасники обговорили сучасний стан забезпечення якості вищої освіти в Україні та Хорватії. Заступниця Голови Національного агентства Наталія Стукало виступила з презентацією діяльності Національного агентства.

23 березня відбулася онлайн-зустріч “Роль роботодавців та інших стейкголдерів у формуванні та реалізації якісної освітньої програми”  із заступником Голови Національного агентства, Андрієм Бутенком та членкинею Національного агентства, Оленою Колесніковою. На ній обговорили роль роботодавців та інших стейкголдерів у формуванні та реалізації якісної освітньої програми. Посилання для перегляду.

24 березня о 19:00 онлайн відбулася панельна дискусія «Реформа юросвіти: українська Феміда ближче до Європи» за організацією Прогресильні. Під час заходу обговорювали Концепцію розвитку юридичної освіти, її етапи, наступні зміни та сферу впливу. Спікером дискусії був заступник голови Національного агентства Андрій Бутенко, який обговорив особливості забезпечення якості освітніх програм з регульованих професій. Посилання для перегляду.

25 березня заступниця Голови Національного агентства Наталія Стукало на запрошення марокканських колег виступила ключовим спікером на вебінарі щодо діджиталізації процесів забезпечення якості.

25 березня відбувся п’ятий вебінар «Акредитація: як підготуватися та уникнути помилок?» для гарантів освітніх програм та груп забезпечення якості. Спікерами вебінару були заступник голови Агентства Іван Назаров та тренерка Агентства – Оксана Білоус. Відповідали на питання керівниця відділу акредитації Ганна Динискіна та керівниця відділу по роботі з ГЕР Леся Пізнюк. Відео-запис можна переглянути з минулої серії вебінарів.

30 березня відбувся вебінар членів 09 Галузевої експертної ради «Біологія». Посилання для перегляду.

30 березня відбулася зустріч Національного агентства з Міжнародним агентством з акредитації та експертизи якості вищої освіти (Німеччина).

Щиро вдячні за активність нашої аудиторії та надихаючу працелюбність спікерів! Чекаємо на ваші пропозиції для наступних онлайн-зустрічей (пропозиції надсилати на пошту communication@naqa.gov.ua)