Меню Закрити

Стандарти вищої освіти: повноваження Агентства

Відповідно до передбачених Законом України «Про вищу освіту» функцій Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти, уже з березня 2019 року одразу із початком роботи нового складу Агентства запрацювала система погодження стандартів вищої освіти. Погодження проєктів стандартів вищої освіти в Національному агентстві відбувається відповідно до Закону України «Про вищу освіту» (ст. 10), тобто Національне агентство не розробляє, не переглядає і не оновлює освітніх стандартів — це прерогатива МОН.

За практикою, яка склалася, проєкти стандартів після розроблення, громадського обговорення на сайті МОН, фахової експертизи профільних наукових, науково-дослідних установ або закладів вищої освіти, Федерації роботодавців або галузевих об’єднань організацій роботодавців потрапляють на погодження до Національного агентства.
Як відбувається процедура погодження стандартів?
Насамперед унормована ця діяльність Порядком погодження стандартів (📌https://bit.ly/2QP7Al6). Галузева експертна рада розглядає проєкт стандарту, за потреби формує пропозиції змін і на засіданні більшістю голосів ухвалює рішення (погодити, погодити з пропозиціями чи відхилити; в останньому випадку рішення має бути достатньо обґрунтованим). Потім проєкт стандарту і матеріали галузевої експертної ради щодо погодження стандарту розглядається членами Національного агентства і на засіданні ухвалюється відповідне колегіальне рішення.
Наприкінці 2020 року Національне агентство і Науково-методична рада МОН випрацювали конструктивний механізм погодження освітніх стандартів: галузева експертна рада розглядає та обговорює проєкт стандарту вищої освіти, залучивши розробників-фахівців з науково-методичних комісій, підкомісій Науково-методичної ради МОН. Ця співпраця передусім дала змогу не відхиляти, а разом «дошліфувати», удосконалити проєкти стандартів, щоб далі справа затвердження була швидшою.

Національне агентство протягом 2019 року погодило 51 проєкт стандартів вищої освіти; 2020 року – 62 проєкти; за перший квартал 2021 року – 11 проєктів (2 проєкти наразі на розгляді у галузевих експертних радах). Статистика про опрацьовані, розглянуті і погоджені Національним агентством проєкти стандартів вищої освіти міститься у рубриці Корисні матеріали на сторінці Рішення і Положення (📌https://bit.ly/3m9ljit).