Меню Закрити

Форум якості вищої медичної освіти

23 вересня 2021 р. відбувся Форум якості вищої медичної освіти, організований Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти, за участі Міністерства освіти і науки України (на заході представлене Державним секретарем Сергієм Захаріним), Міністерства охорони здоров’я України (вітальне слово і доповідь – заступниця Міністра Ірина Микичак) та Центру тестування при МОЗ України.

Форум об’єднав представників провідних медичних університетів України, закладів вищої освіти, у яких є освітні програми медичного спрямування, та основних стейкголдерів.

Пленарна сесія форуму розпочалася з визначення головних проблем медичної освіти і загалом була присвячена пошуку спільних рішень їх розв’язання. Необхідним елементом розвитку є інтернаціоналізація, саме тому значна частина сесії була відведена на обговорення перспектив міжнародного визнання української медицини (доповідь заступниці голови Національного агентства Наталії Стукало) та важливості грантової діяльності й опанування практик іноземних колег (Світлана Шитікова, Еразмус+ офіс в Україні).

Заступник голови Національного агентства Богдан Моркляник проінформував учасників щодо питання імплементації стандартів вищої освіти для медичних спеціальностей. У своїй доповіді він конкретизував вимоги стандартів та закликав сформувати єдиний підхід до оцінювання освітніх програм у медицині.

На форумі відбулася презентація посібника «Компетентнісний підхід», де доповідали Олена Ігнащук – координаторка з медичної освіти українсько-швейцарського проєкту «Розвиток медичної освіти» та Тетяна Степурко – керівниця проєктного офісу цього проєкту. На сьогодні подібних посібників з окремих галузей в українській освіті існує небагато, тому цей досвід є надзвичайно цінним.

Свої здобутки під час панельної дискусії продемонстрували представники Приватного закладу вищої освіти КиМУ, Запорізького, Буковинського державних медичних університетів та медичного інституту Сумського державного університету. Вони поділились досвідом забезпечення якості освіти, зокрема залучення технічних інструментів до освітнього процесу, покращення матеріальної бази, участі у міжнародних проєктах та інших найкращих дієвих практик реалізації освітніх програм.

Система оцінювання результатів навчання ― одне з найгостріших питань у освітньому процесі, як зазначив заступник Національного агентства Андрій Бутенко, під час наступної панелі. Леся Олійник, очільниця Центру тестування при МОЗ України виступила з доповіддю стосовно атестації здобувачів у формі іспиту КРОК, деталізувавши позитивні та негативні його аспекти.

На завершення форуму відбулося інтенсивне обговорення проблем акредитації освітніх програм з розглядом реальних кейсів за модерації заступниці голови агентства Олени Єременко.

Національне агентство висловлює вдячність усім учасникам форуму, а також Приватному закладу вищої освіти КиМУ – Київський міжнародний університет за надання локації та допомогу в організації форуму.