Меню Закрити

Cемінар “Формування стандартів третього рівня освіти (PHD)”

2 вересня відбувся семінар на тему “Формування стандартів третього рівня освіти (PHD)”. Він об’єднав у своїй роботі спікерів та учасників ― відомих фахівців у сфері вищої освіти: Голову агентства Сергія Квіта, його заступників Наталію Стукало та Богдана Моркляника, керівника Секретаріату агентства Михайла Винницького, членів агентства Ірину Золотарьову, Олену Колеснікову, Наталію Авшенюк та Ігора Олексіва, а також члена Національного агентства кваліфікацій Юрія Рашкевича, голову Вченої ради Національного університету «Запорізька політехніка» Володимира Бахрушина, генерального директора директорату фахової передвищої, вищої освіти Міністерства освіти й науки України Олега Шарова, члена робочих груп МОН із розробки нормативних актів у сфері кваліфікацій і вищої освіти, проректора із науково-педагогічної роботи Київського національного університету ім. Шевченка Андрія Гожика, заступницю голови галузевої експертної ради агентства «Природничі науки» Оксану Білоус та члена галузевої експертної ради «Управління та адміністрування» Максима Вавріна.

На початку семінару Сергій Квіт наголосив: «Головна ідея та завдання реформи вищої освіти, яка розпочалася в 2014 році, в цій частині ― створення структурованих програм доктора філософії». Учасники семінару відзначили, що стандарти вищої освіти повинні стати чіткішими, але не повинні обмежувати наукові пошуки аспірантів. Членкиня агентства, голова галузевої ради Федерації металургів України Олена Колеснікова наголосила, що для основних стейкхолдерів важливим є практичне застосування досліджень. Володимир Бахрушин висвітлив ключові проблеми, які виникають у процесі створення стандартів. Шляхи їх розв’язання було обговорено учасниками семінару.

У завершення семінару було погоджено сформувати перелік порад та рекомендацій, загальних підходів до формування стандартів третього рівня освіти, які будуть використані науково-методичною радою Міністерства освіти і науки України.