Меню Закрити

Генеральна Асамблея CEENQA

13 жовтня відбулася Генеральна Асамблея CEENQA, яка розпочалася з насиченого семінару, що був присвячений темі проведення онлайн оцінювання та аспектам зовнішнього забезпечення якості. Семінар проходив за уважної модерації члена правління CEENQA доктора Олгуна Чичека, який також є членом Консультативної ради Національного агентства.

Протягом семінару учасники обмінювались своїм досвідом онлайн-оцінювання, аналізували переваги та недоліки процедури, а також визначили та розібрали проблемні моменти та майбутні виклики.

Заступниця голови Національного агентства Наталія Стукало виступила одним зі спікерів семінару. У своїй доповіді вона висвітлила головні уроки, засвоєні агентством під час впровадження та здійснення онлайн-акредитацій у період з березня 2020 по вересень 2021. Вона надала увазі учасників статистику, що демонструвала значну кількісну перевагу онлайн-акредитацій, порівняно з традиційними. В умовах України, відеоконференції значно заощаджують час та фінансові ресурси, проте не дозволяють експертам повноцінно відчути дух та атмосферу університету. Також, наразі результати свідчать про великий позитивний вплив онлайн-досвіду на вдосконалення цифрових компетенцій. Це безпосередньо пов’язано з роботою Національного агентства щодо забезпечення додаткових тренінгів, семінарів із забезпечення якості та надання допоміжних інструкцій для всіх стейкголдерів.

Наталія Стукало згадала також про проблеми транскордонного забезпечення якості в часи пандемії, такі як можливий ризик введення в оману міжнародних агентств, не надто сильними ЗВО, з метою успішної акредитації. Вона наголосила на важливості консультацій з місцевими установами перед прийняттям остаточного рішення.

Вагомою темою дискусії семінару стало питання запису онлайн-процедур. Погляди та думки учасників розділились, залежно також від правил та законодавства кожної окремої країни. З погляду України, як відзначила Наталія Стукало, запис є важливим чинником забезпечення прозорості оцінювання, що є обов’язковим принципом діяльності Національного агентства.