Меню Закрити

Члени та консультативні члени Групи супроводу Болонського процесу (ГСБП) виступили з заявою щодо наслідків російського вторгнення в Україну

Члени ЄПВО – Чехія, Данія, Фінляндія, Ісландія, Мальта, Нідерланди, Норвегія та Консультативні члени ЄПВО Рада Європи, Європейська спілка студентів та Європейська асоціація університетів виступили із заявою.

«Російське вторгнення в Україну, яка є членом ЄПВО з 2005 року, ігнорує цінності та цілі ЄПВО і принципово порушує всі зобов’язання, які Росія взяла на себе з моменту приєднання до ЄПВО у 2003 році. Це також підірвало довіру, яка є основоположною для європейських країн у співробітництві у вищий освіті. Для Росії повернення довіри інших членів ЄПВО буде довгим і важким процесом».
Автори заяви звернулись з проханням до всіх членів ЄПВО всіляко підтримувати вищу освіту в Україні, студентів та викладачів з України, надавати можливість навчатися та викладати закордоном тим, хто був вимушений рятуватися з України. Також вони закликали всіх членів та консультативних членів ЄПВО «припинити контакти та співпрацю з будь-яким центральним державним органом Росії чи будь-якої іншої країни, яка активно підтримує російське вторгнення в Україну, і забезпечити співпрацю лише з тими організаціями та установами з Росії, які явно ґрунтуються на спільних європейських цінностях».

«Ми вважаємо вторгнення Росії в Україну фундаментальним порушенням принципів, на яких ми разом побудували Європейський простір вищої освіти. Тому ми просимо Групу супроводу Болонського процесу (Bologna Follow-Up Group) призупинити права Росії на представництво у всіх структурах і діяльності ЄПВО, включаючи ГСБП, робочі групи, групи взаємодослідження та подібні структури. Ми просимо ГСБП поширити такі ж заходи на будь-які країни-члени ЄПВО, які можуть допомогти Росії в її вторгненні в Україну. У той же час ми просимо ГСБП розглянути подальші заходи та підтримку вищої освіти в Україні», – зазначено в заяві.

Повний текст заяви англійською.