Меню Закрити

Звернення Національного агентства до однодумців

Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти висловлює вдячність колегам та організаціям, які відгукнулись на наше березневе звернення до світової академічної спільноти.

Третій місяць Україна у вогні, 75 днів українці відстоюють основні людські цінності та права: право на життя, освіту, працю у вільній, незалежній країні, де немає місця автократії, рашизму, тотальній пропаганді та цензурі. Наші колеги, студенти, друзі, співвітчизники гинуть за правду, за свободу, за незалежність, за демократичні цінності, за майбутнє не лише України, а й Європи, усього цивілізованого світу. Об’єднані проти одного ворога, кожен з нас – воїн на своєму фронті: солдати на фронті і в тилу, дипломати, волонтери, медики, рятувальники, освітяни, науковці.

В Україні знищено тисячі шкіл і сотні університетів; десятки музеїв і театрів бомбардують і повністю руйнують; мільйони учнів і студентів змушені ховатися в бомбосховищах і підвалах або втікати; тисячі професорів і студентів гинуть у війні; рашисти катують і вбивають сотні освітян і науковців… усе це справа рук росіян … У той же час російську пропагандистську машину підтримують понад 70% населення росії. Серед них представники науки і освіти. Викладачі університету оперують вигаданими та завідомо неправдивими фактами про війну в Україні. Російські ректори відкрито підтримали війну росії проти України. Це злочин проти людства. Освіта використовується як рупор для пропаганди насильства. Це не якість вищої освіти – це знущання з освіти.

Після повномасштабного вторгнення росії в Україну багато міжнародних асоціацій припинили чи призупинили членство російських вчених та організацій. Те саме роблять сотні міжнародних культурних, спортивних, наукових та інших організацій та заходів. Естонія, Латвія, Канада, Литва вже визнали дії рф в Україні геноцидом, а Сейм Литви визнав Росію терористичною державою. Поступово держави світу починають називати речі своїми іменами.

На жаль, представники російського академічного суспільства або підтримують військовий злочин Путіна в Україні, або мовчать. Є докази того, що вища освіта в Росії не виконує свою ключову функцію – забезпечити, щоб освічені люди поділяли людські цінності, мали критичне мислення та були готові бути активними громадянами в демократичному суспільстві. Ми твердо віримо, що навіть мовчання – це дуже гучна і чітка позиція проти миру та людяності не лише в Україні, а й у всьому світі. У такому разі російське академічне суспільство має бути ізольовано від цивілізованого демократичного світу.

Національне агентство звертається до всіх міжнародних освітніх організацій, до INQAAHE, до CEENQA, до всіх іноземних колег, до всіх однодумців, які поділяють цінності людяності та право на життя, ізолювати росіян, позбавити росіян права на членство й участь в міжнародних організаціях і подіях, продемонструвати, що насильству немає місця в цивілізованому світі. Російська академічна спільнота повинна зрозуміти, що вони є співучасниками військового злочину путіна. Якщо ні, то вони мають кричати про це на весь світ, вони повинні зупинити свого кривавого вбивцю, вони повинні нарешті навчати російське населення критичному мисленню, повазі до права інших людей на життя та демократичних цінностей.

Схвалено Національним агентством 10 травня 2022 року.