Меню Закрити

Про круглий стіл «Проблеми рейтингування закладів вищої освіти України: формування критеріїв оцінки якості освітньої та наукової діяльності»

Навіщо створювати рейтинги закладів вищої освіти? За якими критеріями їх оцінювати? Як максимально продуктивно використовувати результати рейтингів? Ці та інші не менш актуальні питання обговорювали 14 грудня під час круглого столу «Проблеми рейтингування закладів вищої освіти України: формування критеріїв оцінки якості освітньої та наукової діяльності». Захід відбувся у КНУ імені Тараса Шевченка, який разом із Національним агентством був співорганізатором.

Для якомога ґрунтовнішого аналізу питання залучили різні групи стейкголдерів. Виступали зокрема представники ЗВО: ректор КНУ ім. Тараса Шевченка Володимир Бугров та проректор з науково-педагогічної роботи Андрій Гожик, ректор СумДУ Василь Карпуша та голова вченої ради університету Анатолій Васильєв, проректор з науково-педагогічної роботи КПІ ім. Ігоря Сікорського Олексій Жученко. Від організацій роботодавців був Андрій Поддимай, директор юридичного департаменту Федерації металургів України. У події брали участь представники організацій, які вклали вагомий внесок в рейтингування ЗВО України: член Ради Комітету з кримінального та кримінально-процесуального права Асоціації правників України Максим Шевердін та креативний директор сайту Освіта.ua Андрій Панченков. Національну академію педагогічних наук представляв національний експерт Володимир Луговий. Спільноту здобувачів представляла президентка Української асоціації студентів Юлія Рашкевич. Також виступав провідний фахівець з питань аналітики Національного агентства Віталій Терещук, а у дискусії брали участь заступники Голови Національного агентства Наталія Стукало, Олена Єременко та Іван Назаров. Модерував подію Голова Національного агентства Андрій Бутенко.

Під час круглого столу учасники розповіли про свій досвід у питанні рейтингування закладів вищої освіти, проаналізували світові практики. Наріжною тезою виступів було чітке переконання учасників, що рейтинги не є самоціллю, а зручним інструментом, який не лише дозволяє вибудувати стратегічний маршрут, а й мати тактичні пункти. Також під час дискусії зауважили те, що при створенні рейтингів варто зважати на галузевий аспект, обговорили вже наявні проблеми: відсутність баз даних і необ`єктивність відкритої інформації, відсутність аналізу перспективи працевлаштування випускників. Учасники обговорили можливу розробку консолідованого рейтингу, наголосивши на надзвичайній важливості переосмислення специфічних критеріїв, які стосуються освіти. Колеги погодили запропоновану організаторами резолюцію та завершили круглий стіл із перспективами проведення наступних заходів щодо рейтингування ЗВО.

Переглянути презентацію Віталія Терещука «Світові та вітчизняні ренкінги університетів» ви можете за посиланням.