Меню Закрити

Презентація проєкту Закону України «Про академічну доброчесність»

2 березня відбулась презентація проєкту Закону України «Про академічну доброчесність», організована з ініціативи Голови Верховної Ради України Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти спільно з Комітетом Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій у Національному університеті «Києво-Могилянська академія».

Захід було проведено для презентування законопроєкту «Про академічну доброчесність».

Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук особисто відкрив презентацію та зазначив, що порушення академічної доброчесності знищує науковий потенціал нації, а отже, є нагальна необхідність ухвалення такого закону, який раз і назавжди наведе лад у питаннях дотримання академічної доброчесності. Справді, це питання майбутнього України. Голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Андрій Бутенко окреслив вагомість законопроєкту та наголосив, що він не про боротьбу з плагіатом, а про спонукання закладів вищої освіти ставати більш відповідальними у питаннях збереження і плекання академічної доброчесності.

Презентаційна частина зустрічі розпочалась із виступу голови підкомітету з питань вищої освіти Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій Юлії Гришиної. Керівниця робочої групи з написання законопроєкту розповіла про мету, яку переслідувала група, а саме — створити комплексний закон, який матиме відповіді на всі питання щодо академічної доброчесності. Віцепрезидентка Національної академії правових наук України Наталія Кузнєцова у своїй частині презентації наголосила на актуальності цього закону, що забезпечував би порядність та чесність у науковому просторі нашої держави, та підкреслила комплексність законопроєкту, аналогів якому немає у законодавчому просторі будь-якої іншої країни. Основну частину презентації здійснив заступник Голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Іван Назаров, який ґрунтовно ознайомив присутніх з проєктом Закону України «Про академічну доброчесність», розповів про виникнення ідеї розробки законопроєкту, пояснив структуру документа та очікування від його прийняття. Презентація завершилась жвавою дискусією, під час якої були озвучені слушні пропозиції до удосконалення законопроєкту. До дискусії про положення законопроєкта взяли участь також голова Національного агентства з питань запобігання корупції О. Новіков, представники Міністерства освіти і науки України, Державної служби якості освіти, Ради молодих учених при Міністерстві освіти і науки України, Освітній омбудсмен України С. Горбачов та інші.

Дякуємо за організацію і модерування президенту НаУКМА Сергію Квіту.
Участь у розробці та презентації такого необхідного для освітньої й наукової спільноти проєкту доводять, що принципи, закладені в основу документа, будуть якнайшвидше реалізовані в закладах вищої освіти України.