Меню Закрити

Про панельну дискусію «Якими мають стати українські університети?»

Панельна дискусія “Якими мають стати українські університети?” була надзвичайно цікавою та важливою!

Кілька ключових аспектів/порад із виступу Олени Єременко:

  1. Необхідно змінюватися, бути гнучкими, гармонізуватися. Важливо, щоб університети активно працювали над вдосконаленням і модернізацією своєї діяльності, знаходячи оптимальний баланс між змістом та формою освіти.
  2. Усвідомлення власного впливу. Викладачі, студенти, співробітники та адміністрація мають бути вмотивовані та розуміти свою участь у житті університету.
  3. Готовність закладів сприймати допомогу і пораду, співпрацювати. Так, вагомі зміни, закладені у Законі “Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення якості вищої освіти”. Варто не просто очікувати розроблення Положення про інституційну акредитацію, а й активно долучатися до цього процесу.
  4. Поцінування людського капіталу, зокрема урахування гендерного балансу. Наприклад, серед науково-педагогічних працівників-чоловіків більша кількість осіб з науковими ступенями, серед жінок – без наукових ступенів. Натомість загалом серед науково-педагогічних працівників більшість – жінки…

У цій дискусії було відзначено великий потенціал українських університетів, але й наголошено на потребі розвитку, внесення змін та створення сприятливого середовища для навчання та наукової діяльності. Лише разом ми зможемо побудувати сильну освітню систему!