Меню Закрити

Бутенко Андрій Петрович

Бутенко Андрій Петрович

Голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти

Науковець, освітянин в галузі історії права, експерт у сфері забезпечення якості вищої освіти. Кандидат історичних наук, доцент.

Працював у системі середньої та вищої освіти, зокрема обіймав посади декана юридичного факультету та проректора з навчально-методичної роботи «Приватного вищого навчального закладу «Європейський університет».

З лютого 2019 року – заступник голови Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти. З квітня 2022 року, з перших місяців повномасштабного вторгнення – голова Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти.

Входив до складу Міжгалузевої координаційно-методичної ради з питань правової освіти населення, робочої групи з реформування правової освіти, робочих груп з розробки низки законодавчих актів України у сфері вищої освіти. Очолював Координаційну раду молодих юристів України при Міністерстві юстиції України. 

Засновник, керівник, голова оргкомітету та журі в низці громадських освітніх проєктів, спрямованих на розвиток студентського самоврядування, правової грамотності та професійного становлення правників: Всеукраїнської виставки – форуму «Правники — суспільству»; Міжнародного правничого конкурсу імені В. М. Корецького; Всеукраїнського щорічного конкурсу «Молодий правник року», Всеукраїнського громадсько-освітнього проєкту «Можливості і проблеми розвитку інновацій студентського самоврядування»; Правничої школи «Шлях до успіху молодого юриста»; Всеукраїнського конкурсу дитячих малюнків «Я маю право».

Розробляв та запроваджував нову процедуру акредитації освітніх програм відповідно до європейської моделі забезпечення якості вищої освіти, модель дистанційної акредитації за умов пандемічних обмежень та воєнного стану, процедури з захисту освітньо-наукового ступеня доктора філософії, постакредитаційного моніторингу, піднормативні акти з питань врегулювання сфери вищої освіти та інституційні документи Національного агентства, методичні та рекомендаційні матеріали з питань забезпечення якості вищої освіти, навчальні матеріали для експертів та членів галузевих експертних рад Національного агентства.

Учасник низки міжнародних проєктів у сфері оцінювання якості та інновацій вищої освіти.

Автор наукових та навчально-методичних праць в українських та міжнародних виданнях, зокрема на тему забезпечення якості вищої освіти.  

abutenko@naqa.gov.ua