Меню Закрити

Зустріч із французькими експертами щодо організації PhD програм

Національне агентство має дуже цінну й водночас відповідальну місію – стати каталізатором позитивних змін у вищій освіті та формування культури її якості. Слідуючи цій місії Національне агентство збирає, вивчає та застосовує у вітчизняній системі вищої освіти найкращі знання та практики. Консультації з іноземними експертами, обговорення досвіду агентств та інституцій, які успішно функціонують упродовж десятирічь, є надзвичайно важливим у діяльності Національного агентства.

12 червня відбулась чергова консультативна зустріч із французькими експертами – заслуженим професором університету Люм’єр Ліон 2 Jean-Hugues Chauchat та професором Ліонського університету Christian Montes. Предметом обговорення була система присудження (захисту) ступеня доктора філософії (PhD) у Франції та організація PhD програм. Від Національного агентства у зустрічі взяли участь заступники голови Національного агентства Андрій Бутенко та Наталія Стукало, члени Національного агентства Ірина Золотарьова, Тетяна Пріхна, Ігор Олексів, Лілія Янсе, Олександр Длугопольський, керівник секретаріату Михайло Винницький та менеджер міжнародних проєктів Альбіна Цятковська.

Система PhD у Франції існує вже більше 40 років і вимоги до захисту дисертаційної роботи різняться залежно від галузі знань, за якою здійснюється підготовка дослідження. Отже те, що є обов’язковим для біологів (наприклад, публікації результатів дослідження) може бути необов’язковим для юристів або економістів. Такий підхід до диференціації вимог є цілком логічним та виваженим.