Меню Закрити

«Ми впроваджуємо нове розуміння, чим є забезпечення якості вищої освіти», – Сергій Квіт

У четвер, 27 серпня, в Києві відбулася пресконференція Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти «Чи якісна українська вища освіта? Що робиться для її покращення?». На заході виступили кваліфіковані спікери: Голова Національного агентства Сергій Квіт, його заступники: Олена Єременко, Іван Назаров, Наталія Стукало, керівник Секретаріату Михайло Винницький. Об’єктом їхньої уваги була якість вищої освіти, співпраця та підтримка закладів вищої освіти державою, необхідність реальної автономії університетів, а також роль Національного агентства у цих процесах.

Розпочав пресконференцію Сергій Квіт, який наголосив на тому, що єдиний пункт, який виконується в частині «Освіта» Угоди про асоціацію «Україна-ЄС» – запуск і діяльність Національного агентства. «Ми впроваджуємо нове розуміння, чим є забезпечення якості вищої освіти», – зауважив С. Квіт. Голова Агентства підсумував результати його роботи і повідомив про співпрацю з Комітетом Верховної Ради України з питань освіти, науки та іновацій, зокрема щодо компенсації витрат на акредитацію закладам від  держави.

Наталія Стукало під час свого виступу зазначила, що потужна співпраця Національного агентства із зарубіжними  партнерами та інтернаціоналізація університетами освітніх програм наближує українську освіту до європейських стандартів, реалізації Болоньского процесу і сприяє обміну досвідом, особливо під час непростих умов онлайн-навчання та проведення дистанційних акредитацій. Значним  кроком у міжнародній діяльності Національного агентства стало те, що воно стало афілійованим членом ENQA (Європейської асоціації із забезпечення якості вищої освіти), за що одноголосно проголосували усі члени асоціації.

На питання: хто відповідальний за дотримання академічної доброчесності як основи покращення якості вищої освіти відповів Іван Назаров. Він  вказав на необхідність дій від кожної сторони: від відмови списування студентами до виключення плагіату у роботах  представниками академічного середовища. «В кожному закладі вищої освіти має бути орган, який розглядає окремі випадки недотримання академічної доброчесності», – наголосив пан Іван. 

Михайло Винницький під час своєї доповіді закликав абітурієнтів, щоби вони отримували освіту в Україні і не вважали, що відсутність українських університетів в міжнародних рейтингів – це показник гіршої якості, оскільки перелік «кращих» формується за кількістю наукових публікацій. Це, безперечно, означає іншу направленість закладу, а не недостатню підготовку фахівців у ньому. Партнером у покращенні якості вищої освіти стає Національне агентство. Пан Михайло зазначив це у виступі: «місія Національного агентства – «вичистити гірше» і «допомогти кращим».

Яким чином можна виміряти якість освіти, яка роль проведення акредитацій та діяльності Національного агентства у цьому – розповіла Олена Єременко. Критерії оцінювання закладу залишають простір для необхідної закладу автономії, проте вимагають дотримання норм, встановлених законодавством і, що не менш важливо, здоровим глуздом. Пані Олена зазначила, що хоч Національне агентство напряму співпрацює із освітянським середовищем, основна мета його існування і проведення акредитацій – покращення якості для здобувачів освіти, що врешті стануть випускниками, «які на виході отримають, так, це важливо, документ, але й отримає те, заради чого він прийшов на цю освітню програму – бути людиною зі справді «вищою» освітою, тобто високого рівня знань, інтелекту, можливостей, спроможностей, впевненості у собі».

Відео пресконференції можна переглянути за посиланням.