Меню Закрити

Національне агентство взяло участь у першому засіданні CEENQA у новому форматі

15 вересня Національне агентство взяло участь у першому засіданні CEENQA, які, за ініціативою нового Президента CEENQA, проводитимуться регулярно раз на 2 місяці. Ці засідання нададуть можливість агентствам-членам презентувати свою діяльність, передовий досвід, проєкти та обговорити теми, що цікавлять.

Цього разу відбулась презентація та обговорення досвіду двох агентств – Словенського агентства із забезпечення якості вищої освіти (SQAA), Словенія та Ради з планування, оцінки, акредитації та координації вищої освіти (YÖDAK), Північний Кіпр.

Окремо було винесено питання незалежності акредитаційних агентств як таке, що є ключовим в їх діяльності. Словенське агентство із забезпечення якості вищої освіти наразі проводить дослідження, спрямоване на вивчення та аналіз стану незалежності акредитаційних агентств в Європі. Дослідженням охоплюються 4 ключові сфери діяльності акредитаційних агентств:

  1. Призначення Голови агентства;
  2. Процедура визначення критеріїв/стандартів;
  3. Призначення експертів;
  4. Процес прийняття рішень.

Підкреслюється, що усі сфери мають реалізовуватись без впливу третіх сторін, уряду, стейкголдерів – таку вимогу закладено, зокрема, у Стандарті 3.3 Стандартів і рекомендацій щодо забезпечення якості в Європейському просторі вищої освіти (2015).