Меню Закрити

“…Може поставити під загрозу значні зусилля, докладені Вами та Вашими попередниками за останні роки…” – Президент EQAR звернувся до т.в.о. Міністра освіти і науки України

Європейський реєстр агенцій із забезпечення якості вищої освіти (European Quality Assurance Register in Higher Education, EQAR) 1 жовтня надіслав лист до т.в.о. Міністра освіти і науки, у якому викладено позицію EQAR щодо запропонованих Міністерством змін до законодавства України щодо зміни правового статусу Національного агентства та ризиків, які пов’язані з такими змінами.
 
Мова йде про намагання скасувати статус Національного агентства як окремої та незалежної юридичної особи публічного права, і перетворити (або замінити) Національне агентство на орган виконавчої влади, підпорядкований міністерству.
 
“Незважаючи на те, що Національному агентству ще належить пройти перевірку на відповідність ESG, ми визнаємо, що чинні положення Національного агентства розроблені з урахуванням європейської передової практики. У дусі європейських стандартів положення мали на меті дозволити відомству здійснювати свої функції незалежно від уряду, установ та інших зацікавлених сторін, одночасно забезпечуючи повну підзвітність перед зацікавленими сторонами, урядом та парламентом”, – зазначено у листі.
 
Національне агентство високо цінує підтримку, яку висловлюють ключові світові асоціації та організації агентств із забезпечення якості. Світове визнання означає те, що Національне агентство рухається у правильному напрямі та будує свою діяльність відповідно до Європейських стандартів та враховує взяті Україною зобов’язання в частині освіти і науки.
 
Із повним текстом листа можна ознайомитись за посиланням.