Меню Закрити

Європейська асоціація забезпечення якості вищої освіти (ENQA) звернулася до Прем’єр Міністра України та Голови Верховної Ради України з листом на підтримку незалежності Національного агентства

У вівторок 29 вересня Президент ENQA Крістоф Гролімунд від імені ENQA звернувся до Прем’єр Міністра України Дениса Шмигаля та Голови Верховної ради України Дмитра Разумкова з листом стосовно змін до законодавства України про вищу освіту, які наразі пропонуються Міністерством освіти, та їх потенційного впливу на Національне агентство, та пов’язаних з цим наслідків для інтеграції України до Європейського простору вищої освіти (ЄПВО).

«Нашу увагу було звернено на те, що український уряд розглядає можливість передачі відповідальності за зовнішнє забезпечення якості центральному органу виконавчої влади. У нас виникає занепокоєння щодо того, що це може вплинути на статус співробітників та зацікавлених сторін, які беруть участь у зовнішньому забезпеченні якості, та мати наслідки для незалежності органу, відповідального за зовнішнє забезпечення якості».

У листі ENQA звертається увага на те, що Україна, будучи членом ЄПВО, взяла на себе низку зобов’язань, одним із яких є узгодження національної системи забезпечення якості зі Стандартами і рекомендаціями щодо забезпечення якості в ЄПВО (ESG). «Одним із ключових стандартів ESG є незалежність агентств із забезпечення якості (Стандарт 3.3). Це охоплює організаційну незалежність, операційну незалежність та незалежність офіційних результатів. Він слугує для того, щоб агентства із забезпечення якості могли самостійно керувати та управляти своєю діяльністю та щоб зовнішнє забезпечення якості проводилося без надмірного впливу третіх сторін, включаючи національні органи влади».

Підкреслюється, що незалежність Національного агентства та узгодження його діяльності з ESG є важливим не лише для основної мети – підвищення якості вищої освіти в Україні, а також у контексті участі України в ЄПВО та імплементації Угоди про асоціацію між Україною та ЄС у сфері реформування вищої освіти.

ENQA висловила підтримку Національному агентству як афілійованому члену ENQA та звернулося з проханням до Прем’єр Міністра України та Голови Верховної ради України брати до уваги вимоги ESG під час розгляду будь-яких змін до законів, пов’язаних із вищою освітою та забезпеченням якості.

Із текстом листа можна ознайомитись за посиланням.