Меню Закрити

Звернення до світової академічної та дослідницької спільноти щодо де-путинізації академічної спільноти!

Шановні партнери Національного агентства та України!

Протягом багатьох років науковці з росії користувалися різними програмами грантового фінансування на міжнародні дослідження та стажування, наданими західними демократіями. На жаль, «віддача від інвестицій» була використана для зміцнення та кристалізації антидемократичного режиму Путіна. Використання коштів без сповідування громадянських цінностей та чеснот є очевидною однозначною ознакою причетності російської академічної спільноти до дій режиму. Наприклад, російський союз ректорів підтримав війну проти України, зібравши сотні підписів під своїм зверненням.

Шокуюча підтримка чи мовчання переважної більшості науковців Росії з огляду на російське вторгнення в Україну та військові злочини, вчинені російською армією, не можуть бути виправдані жодними людськими та етичними стандартами. З огляду на звірства та страждання, заподіяні російським урядом невинному мирному населенню України, підтримка чи мовчання роблять російську наукову та академічну спільноту такою ж відповідальною за злочини проти людства. На жаль, білоруські вчені також залишаються мовчазними спостерігачами за злочинами Росії проти людства в Україні. Безумовно, підтримка ними дій режиму Лукашенка, а також мовчазне споглядання російського вторгнення є злочином також.

Відтак, за посиланням звернення до світової академічної та наукової спільноти щодо де-путінізації академічних кіл із чіткими пропозиціями.

Форма для підписання Звернення.

Ми розуміємо, що ці заходи жорсткі, але сьогодні не час для напівзаходів. Світ проігнорував російське вторгнення в Грузію у 2008 році. Світ не відреагував належним чином у 2014 році, коли Росія окупувала Крим та частину Донецької та Луганської області. Світ не повинен повторювати одну й ту ж помилку знову і знову. Безкарність спонукає до нових порушень. За відомими словами, «єдине, що необхідно для перемоги зла, це щоб добрі люди нічого не робили».

 Ми щиро вдячні тим відважним російським і білоруським вченим, які публічно засуджують режим Путіна. Тому ми пропонуємо, щоб ці обмеження не поширювалися на осіб та установи, які мають підтверджений досвід громадського осуду збройної агресії Росії проти України.

Це звернення вже підписали понад 8600 українських та західних науковців, поміж яких:

Барбара Оклі – Оклендський університет, авторка найпопулярнішого онлайн-курсу «Learning How to Learn»;

Майкл Гоутен – лауреат Нобелівської премії з фізіології чи медицини;

Емманюель Шарпантьє – лауреатка Нобелівської премії з хімії;

Пітер Реткліфф – лауреат Нобелівської премії з фізіології чи медицини; 

Роберт Зубрін – президент і засновник Марсіанського Товариства;

Джошуа ЛаБер – виконавчий директор і професор Інституту біодизайну Університету штату Арізон;

Грант Макфадден – директор центру та професор Центру біодизайну імунотерапії, вакцин та вірусотерапії, Університет штату Арізон;

Даніеле Спадаро – Астрономічна обсерваторія Катанії Національного інституту астрофізики;

Тім Спіллер – директор Йоркського центру квантових технологій;

Мікеле Ребеско – головний редактор морської геології Національного інституту океанографії та експериментальної геофізики.

Повний список тих, хто підписалися, можна переглянути тут.

Це Звернення вже було опубліковано у формі листа в журналі Nature –  і буде опубліковано в інших західних періодичних виданнях.

Ваш особистий підпис та солідарність допоможуть повернути довіру до місії вищої освіти та науки – готувати активних громадян до життя в демократичних суспільствах!

Дякуємо за активну позицію, а не мовчазне споглядання!