Меню Закрити

Звернення Національного агентства України із забезпечення якості вищої освіти до світової академічної спільноти

Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти (NAQA) дякує всім освітянам, науковцям і дослідникам, усім колегам і друзям у всьому цивілізованому світі за численні прояви солідарності з українським народом у цей трагічний час війни. Військова агресія Росії проти України є безпрецедентним порушенням основних прав людини, наступом на життя, демократію, свободу думки та переконань, що керується не менше ніж ненавистю до України.

Ми, команда NAQA, є свідками щоденних бомбардувань  та обстрілів російськими ракетами і танками житлових районів нашої столиці Києва, Харкова, Сум, Житомира та багатьох інших українських міст, містечок і сіл. Минулої ночі російська ракета влучила в найбільшу українську дитячу лікарню “Охматдит”, у результаті чого загинули кілька дітей. По всій країні руйнуються школи, лікарні, університети, інші об’єкти гуманітарної сфери.   Це окупаційна війна — це злочин проти людства, національного суверенітету та людської гідності, жорстоке порушення прав людини  – самого права на життя.

Відбувається геноцид українського народу, цілеспрямоване винищення культурних цінностей.

Міжнародна ізоляція Російської Федерації посилюється, представники різних галузей і професій у всьому світі відмовляються від співпраці з Росією в усіх сферах. Вища освіта та наукова галузь не можуть залишатися осторонь.

Рада Європи визначила одну з чотирьох основних цілей вищої освіти як «підготовку до життя активних громадян у демократичних суспільствах». Міжнародна асоціація університетів (IAU) також підкреслює підготовку до демократії як визнану та ефективну мету вищої освіти. Рада Європи у партнерстві з IAU запустила RFCDC – Довідкову структуру компетенцій для демократичної культури (Рада Європи, 2018), яка визначає 20 компетенцій у чотирьох кластерах (цінності, ставлення, навички та знання, критичне розуміння). «Оцінювання людської гідності та прав людини» та «відкритість до культурної іншості та інших переконань, світоглядів і практик» визначаються як ключові компетенції, які має забезпечити вища освіта. Нині українців знищують лише за їхню культурно-національну ідентичність, за те, що вони є громадянами своєї країни.

Протягом минулого тижня для всього світу стало беззастережно очевидним, що російська система вищої освіти не досягає цих цілей.

Ми закликаємо освітян і дослідників у всіх країнах:

  • припинити будь-яку співпрацю з усіма і всіма представниками режиму Путіна
  • припинити будь-яку співпрацю з вищими навчальними та науковими закладами Росії та всіма відповідними представницькими асоціаціями
  • припинити участь Росії в Європейському просторі вищої освіти;
  • припинити членство російських інституцій в ЄУА та ЄВРАШЕ;
  • припинити членство російських агенцій та установ в ENQA та EQAR;
  • припинити членство Росії у всіх глобальних і міжнародних організаціях, мережах та асоціаціях вищої освіти;
  • забезпечити повну ізоляцію Росії від цивілізованого демократичного світу.

Україна – мирна нація з населенням 45 мільйонів людей і гордою історією, що має понад тисячу років. Зараз ми боремося за своє існування, але водночас і захищаємо увесь цивілізований світ від зла, втіленого в путінському режимі. Ми незламно віримо, що Україна переможе.

Військові злочини Путіна, злочини Росії як держави проти людства мають бути покарані. Це станеться тоді, коли й російський народ усвідомить свою причетність. Щоб це відбулося, російська освіта сектор має усвідомити свою неспроможність виконати власні головні функції, своє призначення – становлення гуманістичного світогляду.

У час цієї нищівної війни ми закликаємо вас не стояти осторонь та просимо наших міжнародних партнерів і друзів підтримати те, що цьому сприятиме. Ми вимагаємо (і на це нам дають право численні людські жертви і руйнування наших міст, спалення наших мирних осель і  наших славетних університетів) від вас діяти, щоб ізолювати Росію від цивілізованого світу, особливо освітнього простору, і тим самим допомогти покласти край цій жорстокій, несправедливій і безжальній війні.

Звернення одноголосно ухвалене Національним агентством із забезпечення якості вищої освіти (NAQA) у повному складі (голосування через відеоконференцію з міркувань безпеки) 1 березня 2022 року.