Меню Закрити

Міжнародний онлайн-форум «Забезпечення якості вищої освіти в умовах війни»

Міжнародний онлайн-форум «Забезпечення якості вищої освіти в умовах війни» став у цьому році найвагомішою міжнародною подією у сфері забезпечення якості вищої освіти в Україні. Наша країна презентувала себе, де попри всі страшні виклики, людські трагедії, військові дії, ракетні обстріли та бомбардування, вища освіта не тільки існує, а й розвивається та прагне покращуватися. Модераторка – заступниця Голови Національного агентства Наталія Стукало зауважила актуальність теми  форуму та зазначила, що рестрація була завершена вже за добу – у заході захотіли взяти участь понад 500 людей із 30 країн. Далі учасники вшанували пам`ять загиблих під час повномасштабного вторгнення росії хвилиною мовчання.

Зі вступним словом виступив Голова Національного агентства Андрій Бутенко, який окреслив головні виклики поточної ситуації в Україні, наголосив на необхідності співпраці усіх гілок влади, подякував міжнародним партнерам за підтримку. Сергій Бабак, голова Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій у своєму виступі наголосив, що Національне агентство одним із перших у світі почало проводити дистанційні акредитації, та й зараз стало першим у світі агентством, яке завершує акредитації під час воєнного стану. Карін Рьольке, старша координаторка програми Координатора проєктів ОБСЄ в Україні розповіла учасникам про шлях співпраці ОБСЄ із Україною та подякувала Національному агентству за спільні проекти. Далі виступив Міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет, який закликав іноземних партнерів підтримувати Національне агентство. Президент ENQA Дуглас Блексток наголосив на важливості забезпечення якості вищої освіти під час воєнного стану та розповів про спрощені програми вступу для тимчасово переміщених осіб із України. Карл Дітріх, президент EQAR, висловив свою підтримку та запевнив у готовності організації допомагати Національному агентству у забезпеченні якості вищої освіти. Президент CEENQA Франсі Демсар також висловив солідарність із Національним агентством та освітянським середовищем України.

Заступниця Голови Національного агентства Наталія Стукало висвітлила тему «Зовнішнє забезпечення якості вищої освіти в Україні під час війни». Вона розповіла про діяльність Національного агентства до війни, виокремила, що саме змінила війна у роботі інституції, висловила вдячність міжнародним партнерам і висловила думку, що гнучкість і здатність пристосовуватися до екстремальних умов – важлива складова будь-якого агентства, що дотичне до забезпечення якості вищої освіти. Фінальним етапом її виступу була демонстрація результатів опитування серед учасників і глядачів форуму, яке показало, що понад 80 % вважають забезпечення якості вищої освіти під час воєнного стану важливим.

Наступною секцією форуму було обговорення проблем внутрішнього забезпечення якості вищої освіти в умовах воєнного стану. Представники закладів вищої освіти: Микола Трофименко, ректор Маріупольского державного університету; Тетяна Кагановська, ректорка Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна; Олександр Азюковський, ректор Національного технічного університету «Дніпровська політехніка»; Ігор Цепенда, ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника; Сергій Квіт, президент Національного університету «Києво-Могилянська академія»; Володимир Бугров, ректор Київського Національного університету імені Тараса Шевченка; Дмитро Шеренговський, проректор Українського католицького університету та Володимир Мірненко, директор департаменту військової освіти і науки Міністерства оборони України розповіли про вплив війни на діяльність закладів і проаналізували власний шлях забезпечення якості вищої освіти. Заклади вищої освіти беруть активну участь у допомозі громадянам, створюють гуманітарні штаби, допомагають у пошуку зниклих і водночас не полишають освітній процес та проводять вступні кампанії.

Враховуючи те, що будівлі Маріупольского державного університету та корпуси Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна зруйновані, представники презентували діючі проєкти університетів та можливості їх відродження. Вони наголосили не лише на архітектурній реконструкції, а й на відбудові змістів існування закладів.

Заступник Голови Національного агентства Іван Назаров презентував проєкт Національного плану дій зовнішнього забезпечення якості вищої освіти на період 2022-2023 рр., окресливши основні заходи, вектори роботи та актуальні проблеми, які можна подолати лише консолідованими силами усіх зацікавлених сторін.

Останнім етапом форуму була відкрита дискусія, до якої міг долучитися кожен учасник, висловити свою підтримку українськи університетам, українському народові, оцінити діяльність Національного агентства у цей складний час.