Меню Закрити

18 січня відбулась чотирнадцята онлайн-зустріч CEENQA

У заході взяли участь заступниця Голови Національного агентства Наталія Стукало, керівниця відділу зв’язків з громадськістю та міжнародного співробітництва Альбіна Цятковська та фахівчиня відділу Маргарита Кісельова. Під час зустрічі учасники заслухали звіт президента CEENQA Франсі Демшара та членів правління, після чого перейшли до виступів представників агентств-членів.

Директорка департаменту акредитації Румунського агентства із забезпечення якості вищої освіти (ARACIS) Сімона Лаке виступила із презентацією про нові розробки та прогрес в румунському агентстві. Розповівши, серед іншого, й про досвід залучення іноземних експертів, серед яких присутні й українці.

Професор Дінкай Коксал розповів про нові здобутки Асоціації з оцінювання та акредитації програм освіти вчителів (EPDAD). Особливу увагу спікер приділив cистемі управління інформацією про акредитацію, продемонструвавши роботу з нею для своїх закордонних колег.

Представник Європейської мережі академічної доброчесності Салім Разі презентував проєкт «Подолання загроз академічній доброчесності для забезпечення якості та стандартів» (FAITH). Проєкт започатковано з метою розробки політики, підходів та стандартів академічної доброчесності. Було підняте питання використання програм штучного інтелекту при написанні наукових робіт. Мова йшла, зокрема, про чат-бот ChatGTP. Пан Разі наголосив, що думки щодо подібних програм досить контраверсійні. Наразі зростає популярність двох підходів до усунення цієї загрози академічній доброчесності: введення заборони на використання штучного інтелекту в наукових роботах, що малоефективно, на думку спікера, та посилання на програми штучного інтелекту як на співавторів роботи.

Національне агентство дякує CEENQA за організацію міжнародної платформи для жвавих дискусій, обміну досвідом та здобутками задля забезпечення якості вищої освіти.