Меню Закрити

Круглий стіл «Якість вищої освіти: змістові та формальні параметри оцінювання»

Якісна вища освіта, що так стратегічно важлива для майбутнього України, можлива за умов послідовної розбудови триєдиної системи забезпечення якості. Заходи, спрямовані на узгодження та консолідацію спільного бачення щодо забезпечення якості вищої освіти, є актуальними й у доленосні воєнні часи.

12 вересня Національне агентство організувало круглий стіл на тему «Якість вищої освіти: змістові та формальні параметри оцінювання». В заході взяли участь ректори та проректори закладів вищої освіти, Народні депутати України, керівництво Міністерства освіти і науки України, Національної академії педагогічних наук України, члени Національного агентства.

Під час круглого столу відбувся обмін думками щодо особливостей застосування критеріїв акредитації освітніх програм та інших, не менш важливих тем із забезпечення якості вищої освіти. Зокрема, обговорювалося питання балансу формальних підходів до акредитації як перевірки відповідності критеріям та змістовних підходів до акредитації як експертних рекомендацій задля подальшого вдосконалення освітніх програм. Учасники круглого столу дискутували про принципи, покладені в основу процедури постакредитаційного моніторингу. Були наголошені можливості акредитації освітніх програм в іноземних акредитаційних агентствах, діяльність яких визнається в Україні, та запуску незалежних акредитаційних агентств, що передбачено в законодавстві, але поки не реалізовано на практиці. Висловлювалися думки щодо шляхів підвищення рівня експертів та акредитаційних експертиз, практичного втілення ідеї залучення університетами роботодавців, застосування механізмів рейтингування ЗВО як елементу зовнішнього забезпечення якості. Були озвучені пропозиції щодо фінансування акредитацій в 2024 та подальших роках за рахунок коштів державного бюджету, особливо для університетів, які постраждали внаслідок війни, а також позначені особливості акредитаційного процесу для переміщених ЗВО тощо. Важливо, що саме ректори звернули увагу на необхідність підвищення вимог щодо виконання критеріїв акредитації для посилення боротьби з прикрими випадками імітації та фальсифікації освітньої діяльності в деяких ЗВО, які дискредитують усю систему української вищої освіти. Пропозиції стосувались й необхідності перевірок фактичного викладання та змістовного наповнення гуманітарної складової вищої освіти при акредитації освітніх програм. Учасники круглого столу приділили увагу й питанню відстоювання незалежності Національного агентства як інституції, що не є центральним органом виконавчої влади, а повинна залишатися незалежною установою, що дозволить в перспективі отримати й повноправне членство в ENQA – асоціації агентств забезпечення якості Європейського простору вищої освіти.

За підсумками круглого столу учасники домовилися створити спільну робочу групу на базі Спілки ректорів, із залученням МОН та Національного агентства, щодо напрацювання пропозицій за проблемними питаннями, які впливають на якість вищої освіти. Також була запропонована ідея проведення експерименту з постакредитаційного моніторингу на базі групи університетів з метою практичного опрацювання відповідних підходів та процедур.

Дякуємо учасникам круглого столу за участь у відвертій, принциповій та продуктивній дискусії!