Меню Закрити

Круглий стіл «Діджиталізація та штучний інтелект в освіті»

«Діджиталізація та штучний інтелект в освіті» – таку назву мав круглий стіл, що відбувся 7 грудня в Національному технічному університеті “Дніпровська політехніка” за участю академічної спільноти Дніпра та Дніпропетровської області, представників органів місцевого самоврядування, волонтерів. Як спікери у заході взяли участь Юлія Гришина – Народна депутатка України, Алі Тахмазов – виконавчий директор компанії Strike.Plagiarism.com. Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти представили Голова – Андрій Бутенко та керівник секретаріату Олександр Хименко.

Тема цифровізації в освіті – сьогодні є надактуальними, враховуючи вплив новітніх технологій та штучного інтелекту на освітнє середовище. Стрімкий технологічній розвиток, втім, вимагає особливої уваги до взаємодії між технологією та людиною, збереження правильного балансу та гармонізації процесів навчання, викладання та наукових досліджень із новітніми технологіями та штучним інтелектом. Безумовно, однією з ключових переваг диджиталізації стає більша доступність освіти – зокрема, за допомогою електронних платформ та віддалених ресурсів студенти отримують доступ до матеріалів навчання з будь-якого місця світу, створюється глобальне навчальне середовище. До прикладу, науковці Дніпровської політехніки показали плюси диджиталізації в дії, зокрема – онлайн доступ для студентів до роботизованої лабораторії технічного університету в Ройтлінгені (Німеччина).
Разом з тим, відкритим та проблемним з точки зору етики та забезпечення академічної доброчесності залишається питання використання штучного інтелекту, наприклад, чату GPT.

Під час дискусії спікери підкреслили, що штучний інтелект, безумовно, може бути корисним – він допомагає оптимізувати навчальну та наукову роботу. Але ШІ не в змозі повноцінно замінити викладача. Так, чат GPT генерує тексти, але не емоції, енергію, натхнення, актуальні приклади, досвід, які дає викладач своїм студентам у живому спілкуванні. Навчання – процес самовдосконалення здобувачів, який не може бути підмінений використанням ШІ, а лише тільки підтриманий й доповнений додатковими можливостями.

Висловлюємо вдячність ректору Дніпровської політехніки Олександру Азюковському і всій команді університету за організацію актуального заходу та реальне впровадження новітніх технологій в освітній процес.