Меню Закрити

Засідання Національного агентства 27 лютого

Дайджест засідання Національного агентства  27 лютого 2024 року:

На підставі подання Комітету з питань етики одноголосно ухвалено рішення, згідно з яким в дисертації доктора економічних наук С. М. Шкарлета «Формування економічної безпеки підприємств засобами активізації їх інноваційного розвитку» встановлено факти академічного плагіату. Національне агентство прийняло рішення звернутися до Міністерства освіти і науки України з поданням щодо позбавлення С. М. Шкарлета ступеня доктора економічних наук.

Ухвалено 13 рішень щодо розгляду акредитаційних справ:

  • акредитувати із визначенням «зразкова» – 1;
  • акредитувати – 2;
  • умовна (відкладена) акредитація – 10.

Підтримуючи ЗВО під час війни, відповідно до їх звернень, ухвалено рішення про 99 умовних (відкладених) акредитацій освітніх програм, відповідно до Постанови КМУ від 16.03.2022 № 295, яка регулює питання акредитації в умовах воєнного стану.

Внесені зміни до Реєстру експертів Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти:

  • виключено 8 науково-педагогічних працівника та 13 здобувачів вищої освіти;
  • включено 63 науково-педагогічних працівники та 34 здобувачі вищої освіти.

На підставі рішення Комісії щодо забезпечення якості роботи експертів виключено 15 експертів з реєстру через неякісне оцінювання.

Внесено зміни до Порядку висунення кандидатур і обрання членів галузевих експертних рад Національного агентства.

Внесено зміни до пункту 6 Тимчасового порядку акредитації освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, в умовах воєнного стану.

Прийнято рішення оголосити з 01.03.2024 до 18.03.2024 конкурс для донабору до галузевих експертних рад Національного агентства за відповідними категоріями та квотами.

Продовжено строк дії сертифікатів про акредитацію освітніх програм, відповідно до пункту 1 постанови КМУ «Про особливості акредитації освітніх програм, за якими здійснюють підготовку здобувачі вищої освіти, в умовах воєнного стану» від 16 березня 2022 року № 295, згідно із якою встановлено, що строк дії сертифікатів про акредитацію освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти, що були чинними на 24 лютого 2022 року, продовжується до 01 липня року, наступного за роком припинення або скасування воєнного стану в Україні (продовжується до 01 липня 2025 року строк дії сертифікатів, що були видані відповідно до рішень Національного агентства від 29.11.2019 та від 23.12.2019).

Детальніше про всі рішення, прийнятті на засіданні, читайте на сайті Національного агентства в розділі «Протоколи засідань».

Запис засідання Національного агентства щодо акредитації освітніх програм на офіційному YouTube-каналі